Банката за развитие е раздала 60 кредита по над 5 млн. лв. по времето на Мавродиев

Не е ясно как въпросните заеми се вписват в стратегията за подпомагане на малкия и средния бизнес

Емил Караниколов и Стоян Мавродиев. Снимка: Архив

Държавната Българска банка за развитие е раздала 60 едри кредита – по над 5 млн. лв., за периода от август 2017 г. до края на март 2020 г.

Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос от БСП към министъра на икономиката Емил Караниколов. Той не дава никаква информация каква е общата отпусната сума по тези заеми, нито кои са кредитополучателите. 

Периодът, който се визира във въпроса, почти напълно съвпада с мандата на Стоян Мавродиев като главен изпълнителен директор на държавната банка. Той встъпи в длъжност през есента на 2017 г. В началото на април 2020 г. бе уволнен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, след като медии разкриха поредния огромен кредит на банката – този път в размер на 75 млн. лв., в полза на колекторска фирма.

По принцип основната стратегия на Банката за развитие е да подкрепя малкия и средния бизнес. Още при ръководството на институцията преди Мавродиев обаче се наложи практиката да се отпускат огромни кредити на бизнесмени, близки до властта.

Вместо да преобърне тази тенденция, мениджмънтът, начело с Мавродиев, я затвърди. Така, кредити от стотици милиони левове получиха фирми от орбитата на бизнесмени като Георги Гергов, Румен Гайтански – Вълка (около 150 млн. лв.), Делян Пеевски и др. Появиха се данни, че експозицията към дружества около Пеевски в определен момент е достигнала 250 млн. лв.

За директните заеми, раздавани от държавната ББР, няма публична отчетност въпреки многократните опити на медии и депутати от опозицията да получат пълна и коректна информация за кредитополучателите на любимата банка на властта.

Въпреки нестихващите скандали около банката до момента икономическият министър Емил Караниколов, който е принципал на институцията, не е поел ангажимент за отчетност. Единственото му обещание е да направи проверка на заема от 75 млн. лв., за който съобщиха медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?