Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банката за развитие отрича нарушения при заемите за едрия бизнес

Под 2% са този вид кредити, нямаме ограничения за големи компании, заяви ББР

0 коментара
Банката за развитие отрича нарушения при заемите за едрия бизнес

Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала кредити за около 270 млн. лв. за едрия бизнес, което е под 2% от всички предоставени заеми, заявиха от ръководството на държавната банка във вторник. Обясненията са по повод медийни публикации, че извършва нарушения в правилника си за работа и дава превес на финансирането на големите компании, а е създадена да подкрепа малките предприятия, като по този начин започва да се превръща във втора КТБ.

Общата експозиция на дружествата от групата на ББР към реалния сектор възлиза на над 1.35 млрд. лв. по около 3000 кредитни улеснения към края на септември 2015 г., посочва се в изявление на ББР.

Отделно, само по линия на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са обработени над 1500 преписки. Те следва да се третират именно като подкрепа за малки и средни по мащаб предприятия.

През текущата година са били сключени споразумения с банки-посредници за индиректно кредитиране и за предоставяне на портфейлни гаранции при условия на споделен риск за над 415 млн. лева. Това води до предоставянето на над 600 млн. лева нови кредити за малките и средни предприятия, се казва в съобщението.

Лимит от 10% от капитала на банката за единична експозиция

За да не се допусне концентрация в кредитния портфейл е въведен лимит за единична експозиция в размер на 10 на сто от собствения капитал на банката. Това е станало с промяна на устава на ББР по предложение на Министерството на финансите през тази година.

За сравнение, банковото законодателство в страната и приложимата подзаконова уредба предвиждат ограничение от 25% от собствения капитал. Експозициите на ББР към нито един клиент не надвишават лимита, предвиден в актуалния Устав на банката, твърди управата на финансовата институция.

Това означава, че максималната сума по отпуснати заеми към едно лице не е повече от 67 млн. лв.

Всяка отделна експозиция е надлежно и в необходимата степен обезпечена при спазване на общите правила и политики на банката.

Печалба от 26.8 млн. лв. за 9 месеца

ББР отчита 26.8 млн. лева печалба за деветмесечието на 2015 г. С това банката се нарежда сред водещите у нас - на четвърто място по възвращаемост на активите и на шесто по абсолютен размер на печалбата, е посочено в съобщението.

В него се казва, че ББР прилага "най-консервативния сред всички банки на пазара подход при определяне на поетите рискове и свързаните с това обезценки (провизии)".

Държавната банката е най-високо капитализираната институция в страната и почти без аналог по ниво на капиталова адекватност в ЕС - 54.72% при около 22.5% средно за банковия сектор.

Коефициентът на ликвидни активи (общоприетата мярка за измерване на ликвидността на банките) за ББР възлиза на 69.4% при средно 34.02% за банковата система.

От гледна точка на качество на активите, банката е с по-добри показатели от средните за банковия сектор. За сравнение – делът на необслужваните експозиции е 12.8% при 21.8% средно за банковия сектор у нас.

Покритието с обезценка на кредитите за нефинансови предприятия с обезценка е над 19% при приблизително 11.8% средно за банковия сектор. С други думи, при по-малък дял на необслужваните експозиции банката е заделила повече резерви от средното за системата, е посочено в съобщението.

Реорганизация и проверка от БНБ

През първите девет месеца на годината ББР успешно е провела реорганизация, в това число чрез оптимизация на наличния щат, осъвременени правила, процедури и продукти от съществено за функционирането ѝ значение, се казва в съобщението.

До края на 2015 г., банката ще завърши подготовката си и за предстоящите през следващата година преглед на активите и стрес тестове.

Верността на отчетите на банката са потвърдени от независим одитор, а цялостната ѝ дейност е контролирана по общия ред от БНБ.

За последната година БНБ е извършила една надзорна инспекция, която не е констатирала нарушения на законовите и подзаконови актове, регулиращи дейността на ББР, се казва в съобщението.

Кредитите за едрия бизнес

Законът за ББР и нейният устав въвеждат приоритети относно дейността ѝ, но не ограничават банката по отношение кредитиране на големи корпоративни клиенти.

Подобно ограничение е несъвместимо със статута на банка за развитие, доколкото той предполага всестранна подкрепа за икономиката на страната, в т.ч. и чрез изграждане на мащабна инфраструктура, проектно финансиране, дългосрочно инвестиционно кредитиране или чрез подпомагане усвояването на европейски средства, се казва в съобщението.

В години на възходящи пазари ББР бе на прицела на медийни изяви поради самото си съществуване, като тезата тогава беше, че банката изкривява вездесъщия пазар. Днес се задава въпросът дали е достатъчно активна по отношение на малките и средните предприятия.

Според ББР се прави внушение, че тя не следва да финансира големи проекти и клиенти.

"Най-добър отговор на подобни недобросъвестни и опростенчески тези дава инициираната от дългогодишния ни партньор Европейската инвестиционна банка програма за съвместно финансиране на мащабни проекти и клиенти в страната, в това число и за осъществяване на проектите по Фонда за стратегически инвестиции", т.нар. план "Юнкер", посочват от ББР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.