Банката за развитие създаде фонд за стартъпи и иновации

Банката за развитие създаде фонд за стартъпи и иновации

Държавната Българска банка за развитие (ББР) е отделила 65 млн. лв. за създаването на Фонд за капиталови инвестиции, който ще финансира или участва в стартъпи, развиващи се малки и средни фирми, социални и иновативни предприятия, съобщиха от финансовата институция в понеделник.

Дружеството е регистрирано в изпълнение на стратегията си за периода 2017 – 2020, чиято цел е повишаване конкурентоспособността на бизнеса, осигуряване на пари за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет и др.

То ще заработи реално в началото на 2019 г. и с него ББР ще разполага с още един инструмент за подкрепа на българския бизнес и изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг, посочват от банката

Фондът ще може да инвестира в едно предприятие не повече от 10 процента от собствения си капитал или 6 млн. лв. като придобива максимум 34 на сто от капитала на търговското дружество.

Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия, иновации. Фондът ще предоставя също консултантски услуги за капиталовата структура на малките и средните предприятия и възможностите за инвестиции.

Не се се посочва обаче по какви критерии ще става изборът на фирми за финансиране и при какви условия ще се отпускат средствата.

От ББР обаче изтъкват, че по мнение на бизнеса в страната ни има достатъчно финансиране за създаване на стартиращи компании, но липсва дялов капитал за растеж. В съобщението също така се цитират и данни на Европейския инвестиционен фонд, според които у нас, както и в цяла Европа, доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж.

Споделяне

Още от Бизнес