Банката за развитие ще плаща и на кредиторите на МО

Банката за развитие ще плаща и на фирмите, към които военното министерство има задължения, реши правителството в сряда.

Възможността се регламентира поради многото задължения на МО по договори, които не засягат капиталови разходи и доставки, но значително натоварват бюджета. Такива задължения са по договорите за покупка на апартаменти, разясниха от пресслужбата на правителството.

Българската банка за развитие (ББР) удържа около 7% от парите, които изплаща от името на държавата към фирмите с държавни вземания. По същата схема имат възможност да получат дължимото им и строителни фирми, които си търсят парите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Бившия военен министър Николай Цонев разви мащабна дейност по закупуването на имоти за военнослужещи. Наскоро пък Военноокръжната прокуратура в София обяви, че разследва офицери и цивилни длъжностни лица от Министерството на отбраната за покупката на апартаменти. Те не са изпълнили служебните си задължения при провеждане на преговори, подготовка на документи и реализиране на сделки за покупко-продажба на недвижими имоти през 2009 г., когато за нуждите на министерството в градовете Варна, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Враца, Сливен, Карлово, Шумен били закупени и обзаведени 310 апартамента.

Общата цена на договорите възлиза на около осемнайсет милиона и триста хиляди лева и над единайсет и половина милиона евро.

В понеделник от банката съобщиха, че досега са изплатени близо 65 млн. лева на компании кредитори на държавата по обществени поръчки със сключени и изпълнени договори.

Справка на банката показва, че искания са подадени от 237 фирми на обща стойност 132 милиона лева, като малко над половината от тях са за строителни дейности. 35 на сто от заявките са за доставки на лекарства и медицинско оборудване.

Най-много са постъпилите заявления за цесиране на вземания от Министерството на отбраната – 228, следват Министерството на труда и социалната политика - 203, Министерството на регионалното развитие и благоустройството – 18, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – 9, Министерския съвет – 6, Министерството на вътрешните работи – 4, Министерството на финансите – 2 и Министерството на земеделието – 1.

Споделяне

Още от България