Банката за развитие ще получи 1.7 млрд. лв. от европейския бюджет

Банката за развитие ще получи 1.7 млрд. лв. от европейския бюджет

Българската банка за развитие (ББР) е заявила официално пред Европейската комисия желанието си за привличане на допълнителни средства за възстановяване и развитие на малкия и средния бизнес чрез европейската програма InvestEU, съобщи Министерството на икономиката.

Общият ресурс, с който банката ще може да разполага, е до 1.7 млрд. лв .

Очаква се окончателното одобрение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври.

В края на май ББР проведе пазарни проучвания сред потенциални финансови посредници и браншови организации. Целта бе да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен продукт по програмата на ЕК.

В резултат на одобрението на новите средства от ЕК новият гаранционен продукт на банката ще мобилизира публичен и частен ресурс за осигуряване на достъп до финансиране за малките и средните предприятия в области, които банките считат за високорискови. Това ще бъде реална възможност за повишаване на конкурентоспособността на фирмите чрез увеличаване капацитета на предприятията в области като: цифровизация, иновации, интернационализация и нови устойчиви технологии, смята Министерството на икономиката.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3 260 малки и средни български компании и да бъдат създадени най-малко 8 000 работни места, а над 18 000 да бъдат запазени.

Програмата InvestEU ще се прилага за периода 2021 – 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от механизмите за подкрепа на растежа след Covid-кризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?