Банката за развитие ще прави социален фонд

Емил Караниколов

Държавната Българска банка за развитие (ББР), която отскоро е в ресора на икономическия министър Емил Караниколов, ще създаде свой социален фонд.

"ББР съвместно с международни финансови институции и инициативи ще стартира в средносрочен план работата по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България", съобщиха във вторник от икономическото министерство.

Мярката е в изпълнение на новата стратегия за развитието на трезора за периода 2017 – 2020 г., която бе приета от кабинета преди няколко седмици.

"До момента в България липсва подобен източник на финансиране, тъй като подкрепата за социалните предприятия бе основно по линия на грантова помощ от структурните фондове. Със създаването на подобни фондове ще се постигне сближаване на равнището на държавите-членки на ЕС по отношение на достъпa до финансиране за предприятията от социалната икономика", посочиха от МИ.

От ведомството допълват, че под "социалните предприятия" се разбира бизнес организации, които имат обществени цели и чиято бизнес дейност е свързана с "високи нива на социални иновации", като се използват "демократични принципи, фокусирани върху социалната справедливост", а печалбите им се реинвестират.

В момента ББР има две дъщерни предприятия – Национален гаранционен фонд, който издава гаранции към банкови заеми, и микрофинансираща институция "Джобс", която е насочена към най-малките предприятия и земеделските производители.

Преди да излязат в лятна ваканция, депутатите прехвърлиха ББР от ресора на финансовия към този на икономическия министър.

Така Владислав Горанов се освободи от "горещия картоф" с банката, около която в последните месеци текат скандали. Те са свързани основно с отпускането на големи заеми за едрия бизнес на предприемачи, близки до властта. Оказа се, че през годините кредити от трезора са получавали фирми, свързвани с Делян Пеевски, Георги Гергов и др.

В края на 2016 г. например бяха одобрени два кредита в размер на 62 млн. лв. на бизнесмена политик Георги Гергов чрез "Международен панаир Пловдив". Заради сделката с панаира неправителственият Антикорупционен фонд подаде сигнал до Главната прокуратура. Финансирани са и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв).

От годишния финансов отчет на банката за 2016 г. пък излезе тревожната статистика, че ББР, чийто основен фокус би трябвало да са малките и средните предприятия, кредитира всъщност едрия бизнес. Според отчета за 2016 г. 20-те най-големи кредитни експозиции на банката към края на 2016 г. са в размер на 708.8 млн. лв. при общо предоставени кредити и аванси в размер на 731 млн. лв.

Впоследствие Емил Караниколов коментира, че действително първоначалната цел на ББР да подкрепя малките и стартиращите фирми не е постигната и той ще работи именно за тази цел. Министърът каза още, че заради съмненията в работата на банката той ще ѝ възложи цялостен одит.

В публичното пространство обаче се появиха съмнения, че проверката, а също и прехвърлянето на ББР към Караниколов цели рокади в ръководството на банката. Имало лобиране през "Обединени патриоти", от чиято квота е Караниколов, трезорът да бъде оглавен от бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, прочул се с мандат, изпълнен със скандали.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?