Банкер №1 на Гърция у нас в разгара на стрес тестовете

Янис Стурнарас

Управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас е пристигнал на посещение у нас по покана на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, съобщиха оттам.

Това се случва в разгара на провеждащите се в България в момента преглед на активите и стрес тестове на банковата система. Проверката трябва да приключи до края на юли, а резултатите ѝ ще бъдат обявени на 13 август.

Банките с гръцка собственост у нас са Юробанк, ОББ и Банка Пиреос.

"Програмата на г-н Стурнарас включва срещи в БНБ и други институции. Предвижда се и дискусия с ръководството и експерти на БНБ по актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция", посочиха от БНБ. Оттам обаче не съобщиха поводът за визитата на Стурнарас.

„Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа", е посочил гръцкият централен банкер.

„Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки", е изтъкнал управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи.

"Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни. Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора”, е заявил Радев.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?