Банкер на Мултигруп получи официално подкрепа на ГЕРБ за кмет на Благоевград

Банкер на Мултигруп получи официално подкрепа на ГЕРБ за кмет на Благоевград

Бившият шеф на “Балканска банка-Скопие” Кирил Пендев в четвъртък бе официално издигнат като независим кандидат за кмет на Благоевград. От името на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепа за него обяви директорът на НИМ Божидар Димитров.

Той каза, че познава Пендев от времето, когато той е бил в Македония и е ръководил “Балканска банка – Скопие”. Тогава Димитров се убедил, че Пендев е отличен мениджър, а “изборите за кмет са избори за мениджър”.

Банката бе основана през 90-те години на миналия век от собственика на Мултигруп Илия Павлов и свързания с него банкер Иван Миронов. Неин директор в продължение на 11 години бе Пендев. След ареста на Миронов през декември 2002 г. по обвинение за източването на Балканбанк, и убийството на Павлов през март 2003 г., скопската финансова институция спешно бе продадена на основните акционери на ПИБ - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Кандидатурата на Пендев бе обявена подобаващо, в деня на 104-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, с речи, венци и забележителни поддръжници като бившия премиер на Македония и лидер на ВМРО – ДПМНЕ Любчо Георгиевски, който преди година предизвика регионална сензация с решението си да стане български гражданин. С такова се сдоби и съпругата му Снежана, а семейството се нанесе и в апартамент в Благоевград, където хазяин им стана Кирил Пендев.

Зад кандидатурата на Пендев застана и Кирил Янев, бивш. заместник-председател на “Балканска банка – Скопие” от времето, когато шеф на "управния одбор" е бил Илия Павлов. Янев е и бивш кмет на Струмица.

Кандидатурата на Пендев бе издигната от граждански инициативен комитет от 207 благоевградчани под мотото “Благоевград заслужава промяна”.

В момента кмет на града е комунистът Лазар Причкапов.

Споделяне

Още от България