Банкер отива на съд за съмнителна сделка

Изпълнителният директор на “Хеброс Банк” – клон “Овча купел”  Красимир Боянов ще седне на подсъдимата скамейка за укриване на съмнителна сделка, съобщиха за Mediapool в петък от Столичната следствена служба (СтСлС). “Хеброс Банк” вече е част от групата на “Уникредит” и “Аустриябанк” у нас заедно с “Булбанк”  и HVB.

Красимир Боянов ще отговаря за нарушение на Закона за мерките срещу прането на пари. Той е обвинен, че не е изпълнил задължението си, да уведоми Агенцията за финансово разузнаване  за съмнителен паричен превод, при който е са прехвърлени  873 000 лв. от една  сметка в друга – на фиктивна фирма.  

От СтСлС се отчетоха и с приключени следствени дела за източване на Държавния резерв. Едното от тях е срещу дясната ръка на Мирчо Петков, станал по известен като Мирчо Циганина – Цоло Йотов. От следствието обявиха още, че са приключили с мнение за съд през 2006 година дело срещу бившия шеф на резерва Йовчо Йовчев.

И по двете производства има изготвени обвинителни актове, който ще бъдат внесени в съда.

В момента срещу Йовчев вече тече съдебен процес в Софийски градски по обвинение в умишлена безстопанственост и длъжностни престъпление довели до щети за резерва в размер на около 45 милиона лева. Прокуратурата твърди, че това е станало с фиктивни сделки, целящи източване на горива от Държавния резерв.

От своя страна Цоло Йотов ще бъде обвинен, че чрез своите фирми е станал съучастник в кражбите от държавната институция. В момента делото срещу Мирчо Циганина се разследва от Националната следствена служба и не е ясно кога точно ще завърши.

Споделяне

Още от България