Банкерът Емил Кюлев е застрелян в София

Емил Кюлев, един от най-богатите българи, шеф на най-голямата застрахователна компания у нас, собственик и президент на "Българската финансова група "ДЗИ - Росексимбанк", бе застрелян в сряда близо до кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов".

Осмото показно убийство в България за последните два месеца стана в малко след 9 сутринта в момента, когато вътрешният министър Румен Петков даваше пресконференция за критиките в доклада на Европейската комисия за размаха на организираната престъпност в България. По-късно пред парламента Петков заяви, че това убийство не е като останалите, свързани с разчистване на сметки между престъпни групировки, а с него се цели дестабилизация на държавата и възпрепятстването ѝ по пътя за ЕС.

Пред депутати от вътрешната комисия в парламента Румен Петков и главният прокурор Никола Филчев са информирали, че се работи по четири версии за убийството- една политическа и три, свързани с бизнеса на Кюлев.

Съмнение в лансираната от Филчев версия, че зад покушението стоят среди, които са против европейското членство на България, е изразил депутатът от Демократи за силна България Асен Агов. Според него прокуратурата и следствието трябва да изяснят които са точно тези групи в България, които могат да си поставят такава цел.

Кюлев е загинал на място

Кюлев е бил в джипа си, който се движил към центъра, когато по него са  стреляли поне 10-15 пъти с автоматично оръжие, съобщи МВР. Намерени са 12 гилзи и един патрон в храстите, които разделят пътната лента от тротоара.

Кюлев е загинал на място. 40-годишният му шофьор е откаран в Пирогов с прострелни рани в областта на гръдния кош и корема. Тялото на Кюлев е извадено от джипа от други хора, които по това време са пътували по булевард "България" в посока от квартал Бояна към центъра. Криминалистите смятат, че убиецът е изскочил от храстите и е открил огън по джипа БМВ от страната, където е седял банкерът, а след това е избягал между блоковете на кв. “Стрелбище”. Извършителят е следил жертвата си и е подбрал мястото много точно - там, където автомобилите по булеварда намаляват скоростта си, тъй като попадат в задръстване.

Сигналът за инцидента е подаден в 9.14 ч. на телефон 166.

След стрелбата шофьорът губи управление над автомобила и се удря леко в Ауди, което се движи пред него. По това време зад джипа на Кюлев се движел и червен Форд, чийто водач и возещи се са спрели и са помогнали на шофьора на Кюлев и са повикали Бърза помощ.На мястото на инцидента пристигна цялото ръководство на МВР.

Втори по богатство в България според сп. “Впрост”

Преди три месеца полското списание “Впрост” писа, че Кюлев е вторият по богатство българин след хазартния бос Васил Божков - Черепа. Президентът на Мултигруп Илия Павлов, който също бе в класацията на “Впрост” за най-богатите източноевропейци преди три години, бе убит месеци след публикацията.

48-годишният банкер е бивш национален състезател по плуване. Завършил е школата на МВР в Симеоново и е работил в милицията. По-късно завършва и Международни икономически отношения.

През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги “Контракт – Кюлев”, която и досега се занимава с покупко-продажба на имоти. След 1989 г. става издател на вестниците “Куриер -5”, “Марица” и “Струма”.

През 1989 г. Кюлев основава банка “Турист банк”, преименувана впоследствие на “Туристспорт банк”, а по-късно на “Търговска и спестовна банка”.

През 1994 г. той напуска банката, която фалира, и основава “Росексимбанк”, която се занимава главно с финансови операции между България и Русия, където съакционер и руският бизнесмен Майкъл Чорни.

Емил Кюлев е и главен прокурист на “Росексимбанк”.

През 2002 г. купува държавната застрахователна компания ДЗИ, чрез което формира най-големият финансов алианс в България в размер на 2000 милиона лева. “Росексимбанк” се преименува на “ДЗИ банк” и възниква  Българската финансова група "ДЗИ - Росексимбанк".

Кюлев е изпълнителен директор (1993) и съпредседател на Асоциацията на търговските банки до 1996 г., шеф на така наречената група на индустриалците Г-13, която се разпада през 1994 г. Той е един от учредителите на бизнесклуб “Възраждане” до 2002 г., съветник на президента Първанов по финансовите въпроси 2002 – 2003 г.

Смъртта завари Кюлев като собственик на най-голямата финансова група в България – банкова и застрахователна – ДЗИ груп с изцяло български капитал от над 200 млн. лв., в която влизат над 350 фирми от всички стопански сфери.

Кюлев има сериозни вложения в туризма – той притежава Интерхотел "Сандански", както и морския комплекс "Ривиера" край Варна. Преди година стана един от инициаторите и потенциален инвеститор на проекта “Супер Боровец” под патронажа на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Той умееше да работи добре с всички правителства в последните десет години.

Кюлев е сред малцината български богаташи, който се движи без охрана и често е забелязван да шофира само автомобила си. Хора, които са били с него и вечерта преди убийството, твърдят, че както винаги, е бил изключително спокоен.

Ройтерс: Убийствата заплашват членство на България в ЕС през 2007

Агенция Ройтерс коментира, че поредното показно убийство в България заплашва плановете на страната да се присъедини към ЕС през 2007 година. Бивш служител във вътрешното министерство преди краха на комунизма през 1989 г., Емил Кюлев се смята за един от най-богатите хора в България. Убийството става ден след като Еврокомисията предупреди страната, че трябва да засили борбата с корупцията и организираната престъпност, в противен случай членството ѝ в ЕС ще бъде отложено. Бедната черноморска държава, продължава Ройтерс, бе свидетел на поредица от разстрели, бомбени нападения и други убийства, свързани с престъпните групировки, който контролират голяма част от икономиката. Досега няма осъдени за нито едно от убийствата.

Повечето представители на българския финансов елит, включително и недоброжелатели на Кюлев, твърдят, че през последните години бизнесът му е бил абсолютно легален, не е свързан с мутри, и не виждат каква е логиката да бъде застрелян.

“Бизнесът на покойния Кюлев е чист”

“Бизнесът на покойния Емил Кюлев е чист, след като той не се занимава с организирана престъпност, очевидно неговото убийство не може да бъде обяснено със стандартните до този момент обяснения. Това не е част от борбата за наркопазарите, това не е част от борбата за овладяване на контрабандни канали. Ясно е за мене, това действие има политическа окраска”, беше категоричен главният прокурор Никола Филчев.

Неговият заместник Христо Манчев заяви, че на него не му е известно прокуратурата да е правила проверки срещу банкера. "Мисля, че по линия на “Туристспорт банк” имаше проверки, но щом не е предаден на съд, не са установени данни за извършено престъпление", каза Манчев.

Той допълни, че засега Столична следствена служба разследва убийството, но по преценка и съгласно НПК делото може да премине и в Националната следствена служба (НСлС).

Директорът на НСлС Ангел Александров каза, че Кюлев не е бил обвиняван по делото “Туристспорт банк”, но е бил свидетел по банкови дела

Още по темата
Още от България