Банкерът Цветан Василев купува “Виваком”

Банкерът Цветан Василев купува “Виваком”

Корпоративна търговска банка (КТБ), заедно с партньорите си от руската “Внешторгбанк” (ВТБ) е новият собственик на телекомуникационния оператор “Виваком”, става ясно от съобщение на БТК до фондовата борса. "Главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори", гласи съобщението.

Информацията за сделката е потвърдена от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев пред “Капитал”. "Консорциумът между КТБ и ВТБ бе избран за предпочитания купувач за компанията от комитета на основните кредитори. До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване", е посочил Василев пред изданието.

Според съобщението на БТК финансовите инвеститори предлагат две опции. Цената на акция за тях варира между 0.81 лв. и 1.92 лв. За сравнение преди пет години БТК беше продадена от Тор Бьорголфсон за близо 11 лв. на акция т.е. 10 пъти повече от долния диапазон и шест пъти над горния.

"Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лева и 1.92 лева на акция. В случай, че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.", допълват още от телекома.

БТК се продаваше по процедура, водена от лондонския офис на инвестиционната банка "Морган Стенли". В нея за фаворит се смяташе единственият стратегически инвеститор – турският мобилен оператор "Тюрксел". Офертата на третата по големина GSM компания в Европа обаче бе изненадващо отхвърлена. Според неофициална информация на в. “Труд” проблемът бил, че турците са поискали висок процент от цената да бъде задържан в доверителна сметка срещу скрити задължения.

Дългът на “Виваком” ще бъде намален от 1.65 млрд. евро до 588 млн. евро. т.е. със 64%. Около 50% от вземанията си трябва да отпишат големите кредитори на телекома. Става въпрос за банки, начело с Royal Bank of Scotland, Deutsche Вank, Castle Hill, Европейската инвестиционна банка и Raiffeisen Zentralbank, както и някои от мецанин кредиторите като Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management и др. По-малки дялове държат австрийското поделение на Unicredit, AXA Private Equity и др.

Тандемът КТБ – ВТБ се интересува от почти всеки по-голям актив в страната. Руската инвестиционна банка придоби "Булгартабак холдинг" през есента на 2011 г. срещу 100.1 млн. евро. Отделно българско-руското партньорство се коментира като най-заинтересовано от "БДЖ Товарни превози", чиято процедура по приватизация бе спряна в сряда. По неофициална информация техният интерес стои зад единствения кандидат в първия конкурс – "Дует Реълуей България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?