Банкерът Василев се укривал в Парачин, сръбският вътрешен министър не знаел

Изглед към "Сръбска фабрика за стъкло" в град Парачин.

Българският банкер Цветан Василев най-вероятно се укрива в Парачин, съобщи в четвъртък сръбското радио b92. Местни медии, цитирани от радиото, твърдят, че Василев е бил забелязан в град Парачин, където притежава най-голямата фабрика за стъкло на Балканите - "Сръбска фабрика за стъкло".

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович обаче е заявил, че няма информации Василев да се укрива в Сърбия. "Никой не ми е поставил подобно питане, нито ми е дал такава информация. Но ако има международна заповед за издирване, МВР има задължение да сътрудничи”, заявил Стефанович.

Според информация българския адвокат на Василев Константин Симеонов отпреди три дни, той се намира в сръбската столица Белград, не се укрива и може да се върне в България, ако бъде отменена европейската му заповед за арест.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) е обвиняем у нас за източването на банката и е издирван от Интерпол.

Засега няма независимо потвърждение за реалното местонахождение на Василев. Преди ден адвокат Марин Марковски коментира пред Нова телевизия, че щом адвокатът на Цветан Василев казва, че е в Сърбия, значи е навсякъде, но не и там. Той със сигурност не е преминал с раница на гърба като партизанин границата, за да отиде от Австрия в Сърбия, каза Марковски. "Ако адвокатът му казва истината, има една процедура екстрадиция, в която трябва да се намеси Интерпол. Трябва да знаете, че юристът му няма право по закон да дава изявления без съгласието на клиента си", допълни Марковски.

"Ако прокуратурата е коректна, тя може да каже "ела тук, няма да те арестуваме", но обвинителите могат и да не изпълнят такова обещание. Тука правила няма", каза още той.

Служебният премиер Георги Близнашки призова задочно Василев да се върне и да съдейства на правосъдието за изясняване на истината за КТБ. Преди ден той каза, че България обсъжда дали да поиска екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия. От Върховната прокуратура уточниха, че "сръбският съд е единственият компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето".

Междувременно в петък Софийският градски съд ще проведе безпрецедентно заседание, на което да реши дали да отмени искането за 72-часово задържане на Цветан Василев преди изобщо да има негов арест. Ако той бъде открит, ще трябва да бъде задържан за 72 часа преди прокуратурата да поиска друга мярка за неотклонение.

Белградският вестник "Блиц" цитира в сряда работници в сръбската фабрика на банкера, които твърдят, че са били изненадани, когато Цветан Василев, или газдата (шефът), се появил във фабриката, след като са чули, че още през юни той е избягал от България в Австрия.

Независимо, че е видян в Парачин, местната полиция в Поморавския окръг, в чиито граници е и град Парачин, няма информации, че Василев е пребивавал в този район.

На 10 февруари тази година мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич присъства на официалното откриване на нова технологична линия за производство на амбалажно стъкло в "Сръбска фабрика за стъкло” (Српска фабрика стакла).

Тогава КТБ съобщи официално, че целият проект за над 20 млн. евро се финансира от КТБ, "а общата стойност на вложените средства от страна на новия собственик на стъкларския завод - международния консорциум "Глас индъстри" - се очертава да надхвърли 100 милиона евро".

Според съобщенията на сръбските медии по повод откриването на линията, Цветан Василев е мажоритарен собственик на "Глас индъстри" и следователно собственик на най-големия завод за амбалажно стъкло на Балканите.

Споделяне

Още по темата

Още от България