Банкери прогнозират спад на лихвите по кредитите догодина

Банкери прогнозират спад на лихвите по кредитите догодина

Понижаването на цената на кредитния ресурс и тенденцията това да продължи и догодина ще позволят на българските банки да намалят още лихвените нива по заемите, коментираха в сряда шефовете на "УниКредит Булбанк"Левон Хампарцумян и на СИБанк Петър Андронов по време на форум "Банките и бизнеса", организиран от вестник "Капитал". И двамата обаче посочиха, че тегленето на кредити зависи не само от нивата на лихвите, но и от икономическата стабилност.

 

Перспективите пред банковия сектор у нас през следващата година зависят от комбинацията от фактори - и положителни, и негативни, посочи Петър Андронов. Той оцени като положителен фактор за банките продължаващото увеличение на депозитите, което позволява им позволява да вземат все по-ниско финансиране от централите си и от други източници на финансовите пазари. Това намалява цената на ресурса и води до понижаване на лихвените нива - както по депозитите, така и по кредитите, обясни банкерът.

 

Повишаването на дела на лошите и преструктурирани кредити и средствата, които банките трябва да отделят за провизии за обезпечението на тези кредити, обаче понижава ефективността на финансовите институции. Макар че повечето банки намалиха мрежато след началото на кризата и някои са затворили 20-30 процента от клоновете си, това не доведе до повишаване на ефективността им, защото бяха наети нови хора за справяне с проблема с необслужваните кредити, отбеляза Андронов. Според него проблемът може да се реши с консолидация на банковия сектор, но за това пък липсва инвеститорски интерес заради намалената ефективност на банките.

 

Следим с тревога това, което се случва в българския политически живот, коментира Андронов дискутираните в публичното пространство идеи за промени в банковите регулации. Според него, ако се търси политически дивидент от промени в банковата сфера,

това може да доведе до сериозни негативни последици за дейността на банките, а оттам и за икономическия растеж на страната. Андронов отбеляза също, че икономическата стабилност е особено важна. Дори и лихвите по кредитите "да паднат" още, клиентите ни няма да искат да теглят заеми, ако се чувстват несигурни, смята банкерът, цитиран от БТА.

 

Досега няма институционално формализирано предложение за промени в регулацията на банките, но се коментират идеи, които, ако бъдат възприети, ще доведат до сериозни дисбаланси и затруднения в работата на банките, коментира от своя страна Левон Хампарцумян, който е и председател на Асоциацията на банките в България. Той изрази надежда все пак колективният разум да надделее.

Споделяне

Още от Бизнес