Банкери: Въпросът не е дали лихвите ще се вдигнат, а кога

Най-вероятно ниските нива ще се запазят поне още една година

Банкери: Въпросът не е дали лихвите ще се вдигнат, а кога

Въпрос на време е банковите лихви да започнат да се покачват, но това няма да стане съвсем скоро, единодушно заявиха представители на банковата общност у нас на ежегодната конференция на в. "Капитал" "Банките & Бизнесът". Поне още една година процентите ще останат на сегашните си исторически ниски нива, стана ясно от изказванията.

Средните лихви по новите бизнес заеми у нас по последни данни са 3.9% в левове и 4.5% в евро. Нивото при жилищните кредити е към 4.2%-4.5%, а на потребителските – 9.2%. Лихвите по новооткритите влогове пък са близки до дъното – средно 0.2%-0.3%.

Лихвените равнища може да започнат да се покачват през 2019 г., предупреди председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов. По думите му нивото на лихвите е пряко зависимо от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Лихвените проценти поне за 2018 г. изглежда, че няма да тръгнат нагоре, но за нататък е трудно да се каже", посочи още Андронов.

"Сред нас има единодушие, че лихвите ще тръгнат нагоре. В момента лихвените нива са абсолютно подценени. Въпросът е не дали, а кога", добави Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк.

Според Добрев покачването на лихвите обаче няма да започне преди края на 2018 г., когато най-вероятно ЕЦБ ще преобърне политиката си.

По отношение на въпроса дали покачването ще е рязко, еднократно или постепенно, преобладаващото мнение е, че процесът ще е постепенен и няма да навреди на бизнеса, каза още Добрев. По думите му лихвите зависят още от търсенето на кредити и стойността на ресурса. "В момента ликвидността на банковата система е близо 38%, тоест много над изискванията. Това са т. нар. "горещи пари" и поддържането им е неприятно", посочи още Добрев.

"Сега сме в ситуация на отрицателни лихви. Най-вероятно ЕЦБ ще премине от отрицателни към нулеви лихви през 2019 г. и едва след това ще се тръгне към повишаване на лихвите. Все пак и спестителите очакват някаква възвращаемост", посочи Крум Алексиев, директор управление "Корпоративни клиенти" в УниКредит Булбанк. По думите му трябва да се върви към повишаване на лихвите и защото икономиките следва да се подготвят за следваща криза, когато отново ще трябва да се свалят лихвите.

"Банковата система е свръхликвидна. Лихвите по-скоро ще се запазят през 2018 г.", заяви Кирил Величков, директор "Европейски проекти и финансови институции" в СИБанк и ОББ.

Според Крум Алексиев очакванията са ръстът на кредитирането да бъде в рамките на 4-5% годишно до 2020 – 2021 г. Това се дължи на позитивната макросреда и ръстовете на вътрешното потребление и на износа. "Малките предприятия у нас все още търсят предимно оборотни кредити. А големите компании, които са и по-ликвидни, търсят и инвестиционно финансиране", посочи Алексиев.

По думите на Кирил Величков България е сред отличниците в Европа по работа с финансови инструменти, които облекчават изискванията към фирмите за обезпечения или директно свалят цената на кредитите. Според него причината е, че българските банки, бизнесът и администрацията са натрупали добър и полезен опит по програмата Jeremie. "У нас има ясна тенденция за увеличаване на дела на финансовите инструменти спрямо грантовете”, посочи още Величков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес