Банкерите не очакват лихвите по кредитите у нас да спаднат скоро

Банкерите не очакват лихвите по кредитите у нас да спаднат скоро

Лихвите по кредитите в България едва ли ще започнат да намаляват преди края на 2009 г. Това прогнозираха кредитни консултанти и банкови шефове пред БТА във вторник. Те бяха потърсени за коментар защо толкова високи остават лихвите у нас на фона на значителното им снижение в икономически развитите страни в Европа, в САЩ и в Япония.

Причините отпусканите от български банки заеми да остават с високи лихви, са няколко – скъпият финансов ресурс, високите равнища на лихвите по депозитите, несигурността в икономиката и в банковия сектор в света, неособено благоприятните оценки на риска на страната ни, давани от рейтинговите агенции.

Според председателя на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев понижаването на лихвите по потребителските и ипотечните кредити ще става с бавни темпове и няма да е чувствително. Същевременно и равнището на кредитиране няма да достигне пиковете от 2006-2007 г., което накара БНБ да предприема ограничителни мерки към търговските банки.

Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) смята, че несигурността в икономиката и в самия банков сектор ще продължи да стопира понижаването на лихвите. При положение, че в банките се освобождават служители и разходите им се минимизират, трудно може да се очаква да отидат към понижаване на лихвите, поясни той.

В Европа и в САЩ се наблюдава снижаване на основните лихви от централните банки, което у нас не може да стане, защото сме във валутен борд и БНБ не може самостоятелно да променя лихвата, обясни изпълнителният директор на СИБанк Петър Андронов. “Иска ми се да вярвам, че през 2009 г. няма повече да се увеличават лихвите, защото това беше проблем, който не беше завършил през 2008 г.”, каза Андронов. Неговата банка не планирала да повишава скоро лихвите и той се надява да не бъде принудена от непредвидени обстоятелства да извършва това.

Според Андронов, ако депозитният пазар достигне равновесие и лихвите по депозитите престанат да растат, а даже започнат да падат, и лихвите по кредитите ще тръгнат към намаляване.

От “Уникредит Булбанк” също обясниха, че не можем да очакваме лихвите у нас да са близки до тези в развитите страни поради отчитания риск в страната.

В момента се наблюдава свиване на търсенето на кредити, главно корпоративни. Директорът на СИБанк Петър Андронов посочи, че за това има обяснение. “Много проекти, които имаха смисъл в периода на растеж, изглеждат вече нелогични в такъв драматичен момент и много от предприемачите сами потърсиха прекратяване на техните планове”, коментира той.

Кредитните консултанти смятат още, че кредитирането е спаднало по естествен път и заради високите лихви.

Банковите експерти прогнозират, че е възможно увеличаването на лошите кредити у нас. “Ако това не се случи, значи сме си губили напразно времето три месеца да говорим за криза”, каза Андронов. “Говорил съм и с колеги от другите банки и всички са планирали такова увеличаване, направени са добри разчети, които би трябвало да свършат работа”, коментира още Андронов. “Ако кризата се разгърне в по-тежки форми, може би ще се наложи всички да си направим по-консервативни преценки, но на този етап влошаването на кредитите не ни притеснява”, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес