Банкерка, обвинена в присвояване на над 1 млн. лева, е пусната под домашен арест

Банкерка, обвинена в присвояване на над 1 млн. лева, е пусната под домашен арест

Окръжният съд във Варна пусна под домашен арест бившата банкова служителка Невена Йорданова. Тя е обвиняема за длъжностно присвояване на над 1 милион лева. 1 038 931 лв.

Според обвинението, на 25 ноември 2019 г. е започнало разследване по сигнал на банката, че 38-годишната служителка неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители.

Според прокуратурата, тя превеждала по куриер средствата на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет.

Пред разследващите Невена Йорданова обяснила, че средствата били нужни на нейния приятел, за да реши финансови проблеми.

Престъплението, в което е обвинена бившата служителка, е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Предвиденото наказание за него е затвор от 10 до 20 г., конфискация и лишаване от права.

Защитата на Невена Йорданова поиска по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", като изтъкна пред съда, че тя е отстранена от работа и не би могла да извърши престъпление.

Според адвокатите на банкерката чистото ѝ съдебно минало и пълното съдействие, което тя оказва на разследващите органи от самото начало, не дават основание да се счита, че тя има намерение да се укрие.

Държавното обвинение посочи, че все още не се изключва версията голяма част от присвоената сума да е скрита, както и банковата служителка да е имала съучастници, поради което поиска от съда да остави Невена Йорданова в ареста.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събрани до момента доказателства, както и самопризнанията на обвиняемата, прецени че остава обоснованото подозрение спрямо нея за авторството на деянието.

Според съда, обаче отстраняването ѝ от работа я лишава от обективна възможност да извърши престъпление.

Отделно от това 38-годишната жена е подписала запис на заповед за над 1.5 милиона лева с банката, в която е работила, а чистото ѝ съдебно минало е показателно, че няма престъпни нагласи и съответно не може да се направи извод, че може да се укрие.

Поради посочените доводи, Варненският окръжен съд измени първоначално определената най- тежка мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Невена Йорданова в "домашен арест" с поставяне на устройство за електронно наблюдение.

Определението на Окръжен съд Варна може да бъде протестирано пред Апелативния съд.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?