Банки ощетявали клиентите с ипотечни кредити в швейцарски франкове

Банки ощетявали клиентите с ипотечни кредити в швейцарски франкове

Банките да премахнат неравноправни клаузи от договорите си за ипотечни кредити в швейцарски франкове препоръча Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Комисията е открила четири текста в договорите за такива продукти, които според нея ощетяват клиентите на банките. В тях няма критерий и методика за определяне на базовия лихвен процент, който е основен компонент при формирането на основната лихва. В същото време размерът на всяка вноска по кредита става известен в деня, в който трябва да се плати и зависи от курс продава на швейцарския франк.

В същото време при отпускането на заема сумата се изчислява по курс купува на банката в евро. Така целият риск от промяната в курса на валутата се поема от клиента.

Имало и разминаване в начина на броене на сроковете при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство метод.

Констатациите на комисията са на базата на сигнали от граждани, които са представили договорите си с банките.

КЗП препоръчва на кредитните институции в срок от 14 дни да премахнат или променят констатираните неравноправни клаузи. В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, комисията ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.

За тази година комисията за потребителите планира отново да провери общите условия на банките и фирмите за бързи кредити. Подобно проучване прави и предишният състав на ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?