БСК предлага:

Банките да премахнат таксите за преводи по сметки на държавни структури

По желание на клиента договорът за кредит да се прекратява при промяна на лихвата

Банките да премахнат таксите за преводи по сметки на държавни структури

В обществените поръчки за избор на обслужваща банка на институция или държавно дружество да се заложи условието разплащането с електронна платежна карта (дебитна или кредитна) да бъде без такси. Това призоваха от Българската стопанска камара (БСК) във вторник.

Банките трябва да премахнат таксите за гражданите и бизнеса при превод към сметките на държавните структури, тъй като се възползват от големи парични потоци, каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Банката, обслужваща НОИ, например, разполага със 7 млрд. лева по сметките на института, обясни той.

Удостоверения, глоби, данъци и осигуровки – всички плащания се обслужват от банки. Обичайна практика е държавните учреждения и дружества сами да избират финансовата институция, която да ги обслужва, но тя рядко съвпада с банката, в която “клиентът” на държавата има открита сметка. Така на всички ни се налага да плащаме такса “междубанков превод”, която варира от 1 до 6 лева. В “Уникредит Булбанк”, например, таксата е 30 на сто от внесената сума, но не по-малко от 6 лв. СИБанк – банката, обслужваща НОИ, взима по 3.50 лв. за всеки превод по сметките на НОИ.

Практиката за поставянето на банка в сгради на държавно учреждение пък е монополизация на плащането на таксите поради липса на алтернатива.

Навсякъде, където се извършват административни услуги, трябва да се инсталират пос-терминали. Така ще отпадне практиката банките да взимат 2.40 за платежно нареждане при превод на държавна такса от 60 ст., даде пример Данев.

БСК не представи изчисления какво е финансовото бреме за гражданите и бизнеса, но ако се вземе предвид огромният брой на транзакциите към държаните институции, то най-вероятно е от порядъка на стотици милиони левове.

С отпадането на 53 платежни нареждания към НАП през 2010 и 2011 г. на гражданите и бизнеса са спестени над 35 млн. лева, посочи Росен Бъчваров, говорител на НАП.

БСК призова да се възроди практиката на плащане с таксови марки, което спестява излишните такси и е отличен вариант за отдалечени и малки населени места.

Един пос-терминал за всички банки в търговските обекти

В България всяка банка има своя система от пос-терминали, това е разхищение. Трябва да се въведе системата един търговец – един пос-терминал, както е в много европейски държави, обясни още председателят на БСК. Според него няма никакъв технически проблем това да се случи веднага. Той предложи още да се премахне практиката клиентите да се подписват на касовите бележки от пос-терминалите. Това е абсурдно, няма го никъде в Европа, подчерта Данев.

Страната ни е единствената в ЕС без терминални зони за 24-часово банкиране, обясниха още от БСК.

Договорът за кредит да се прекратява при промяна на лихвата, ако клиентът реши

БСК предложи още при промяна на условията по банков заем кредитополучателят да може да прекрати ползвания кредит, включително чрез рефинансиране от конкурентна институция, без утежнения и начисляване на допълнителни наказателни лихви и комисиони от кредитора.

Предложението на камарата по отношение на кредитите, според Данев, ще разшири конкуренцията в банковата система, което ще доведе и до ограничение на ръста на лихвите. Данев отбеляза, че подобна практика съществува в десетки страни.

При възходящ пазарен тренд да се извърши реципрочно увеличение и на лихвите и по пасивните операции – по депозитите. След като вдигате лихвите по кредитите, вдигнете лихвите и по депозитите, обърна се към банките Данев.

Камарата предлага също, когато банката промени условията по депозитен договор, депозантът да може да прекрати договора без наказателни лихви и да получи пълния размер на натрупаните лихви до този момент, както и да може преведе парите си в друга банка.

За да се засили конкуренцията между банките, е необходимо да има ясни прозрачни пазарни принципи при определяне на размера на лихвените проценти, каза Данев. По тази причина от камарата предлагат да се премахне неясната практика на базовия лихвен процент и се въведат масово употребяваните във всички европейски страни LIBOR и EUROBOR, като към тях се добави надбавката за риск, за да може и държавата да знае какъв е нейният риск.

Предлага се също БНБ да въведе нормативен регламент за публикуване и публичен достъп в сайта ѝ на матрица с всички тарифи и услуги, предоставяни от банките и цената им, във формат, който да е удобен за анализ и сравнение.

Предложенията на БСК са адресирани до финансовия министър Симеон Дянков, който от 15 дни не намира време да се срещне с представители на камарата, за да обсъдят идеите, обясни Данев.

От БСК предлагат пакета от мерки да бъде включен за обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Самият финансов министър обеща банковите услуги и лихвите да бъдат обсъдени на второто за годината заседание на тристранния съвет, което трябва да се проведе в края на месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?