Банките кредиторки на AES поставиха условията си за ТЕЦ Марица Изток 1

AES е готова да започне изграждането на новата 670 MW мощност в ТЕЦ Марица Изток 1, се казва в изявление на представителя на американската компания Матю Бартли, разпространено във вторник до медиите. Бартли е пристигнал в София за разговор с министъра на енергетиката Милко Ковачев, в който да обсъдят старта на изграждането мощността, която се очаква да започне работа до 2008 г. От пресцентъра на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси потвърдиха, че такава среща е поискана и е записана под въпрос в програмата на Милко Ковачев за петък.

Избраните от AES банки, като обединение на консултантите и застрахователите се обединиха около писмо за застрахователна подкрепа, в което са описани подробностите по основните условия, под които те ще подкрепят инструментите по дълга за реализиране на проекта, пише в съобщението на AES.

Избраните застрахователи са CALYON (известна преди като Credit Agricole и Credit Lyonnais), ING Bank и BNP Paribas, припомнят от компанията. Всяка от тях е високоуважавана европейска банка с голям опит в областта на енергийните проекти в България.

Бартли потвърждава отново, че AES зе готова да инвестира 1,2 млрд. долара в новата мощност в ТЕЦ "Марица Изток 1". Проектът ще създаде 10 000 работни места, а поръчки за 200 млн. лева ще се възложат на местни компании около реализацията на строежа, припомнят от компанията. 40 млн. лева данъци ще влязат в държавната хазна, а на минната индустрия ще се плащат 80 млн. лева годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?