Банките масово вдигат такси въпреки милиардната си печалба

Междубанковите преводи стигат 4 лв.

Банките масово вдигат такси въпреки милиардната си печалба

Банките у нас, чиято печалба удари 1 млрд. лв. към края на юли, масово планират вдигане на такси през септември и октомври по често използвани и чувствителни за гражданите услуги, става ясно от уведомления на сайтовете им.

Това се случва на фона на усилията на ЕС да осигури лесен и евтин достъп до банкова сметка на всеки европейски гражданин. Освен това, от 15 декември се очаква рязко поевтиняване на трансграничните плащания в евро в ЕС. Според промените в законодателството ще се уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро за услуги като кредитни преводи, плащания с карта или теглене на пари в брой с таксите за съответните национални плащания.

Нарастващите постъпления от такси не са основният, но са все по-важен компонент в печалбата на родната банкова система, която е на рекордни нива в последните години въпреки ниските, близки до нула, лихви. Банкери твърдят, че огромната печалба в последните две години се дължи най-вече на намалелите разходи за обезценка на лоши кредити заради изчистването на портфейлите. От данните на БНБ към 31 юли се вижда, че нетният доход от такси на банковата система към 31 юли тази година е 640 млн. лв., което е с 30 млн. лв. повече от миналата година. Нетният доход от лихви пък е 1.616 млн. лв., което е с 35 млн. лв. повече в сравнение с юли 2018 г. Разходите за обезценка са намалели с 50 млн. лв., а печалбата на банките се е увеличила с 95 млн. лв., което е ръст от 10% на годишна база.

Най-голямата финансова институция у нас УниКредит Булбанк, която тази пролет изнесе в Италия печалба от 430 млн. лв., променя част от таксите си от 16 октомври, става ясно от уведомление на сайта ѝ. Поддръжката на разплащателна сметка ще скочи от 2.50 лв. на 3 лв., а на спестовна – от 2 лв. на 2.50 лв. Вътрешнобанковият превод поскъпва от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият в левове – от 3.50 лв. на 4 лв. Таксата за включване или отказване на комунални/периодични плащания се вдига от 2.50 лв. на 3 лв. Самите комунални плащания пък поскъпват от 1.20 лв. на 2 лв. Тегленето на суми от сметка също поскъпва. Ако сумата е до 1000 лв., таксата се вдига от 3 лв. на 4 лв. Поддръжката на разплащателна сметка с дебитна карта се вдига от 2 лв. на 2.50 лв.

Банка ДСК пък прави промени за клиентите си физически лица от 18 септември, основно в частта за преводите, съобщава финансовата институция. Вътрешнобанковият превод скача на 2 лв. от досегашните 1.50 лв., а междубанковият става 4 лв., което е с 1 лв. по-скъпо от досегашната такса. Също от 18 септември Банка ДСК увеличава месечната такса за основна дебитна карта Mastercard Space и Visa Space. Институцията вече ще удържа по 4.15 лв. на месец вместо досегашните 3.75 лв.

Миналата година Банка ДСК обяви печалба от 217 млн. лв., което е спад със 17% заради по-ниските приходи от лихви. Нетните доходи от такси и комисиони на банката за 2018 г. бяха 162 млн. лв., което е с 8 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

От 1 октомври и ОББ прави промени в тарифата за граждани. За теглене на каса до 2000 лв. вече ще се удържат 0.35% от сумата, но не по-малко от 3.50 лв. Изходящият превод в системата на ОББ скача от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият – от 3 лв. на 4 лв. (чрез онлайн или мобилно банкиране 0.90 лв.). Директният дебит, тоест преводите за плащане на битовите сметки на клиентите, се увеличава на 2 лв. в системата на ОББ и на 4 лв. при превод в друга банка.

ПИБ (Fibank) засега не е публикувала уведомление за промяна на масовите такси. Поддържане на разплащателна сметка в банката струва 2.50 лв. на месец, а ако към нея има и дебитна карта – 2 лв. Тегленето на суми до 2000 лв. струва 2 лв. Вътрешнобанковият превод в ПИБ е на цена от 1 лв., а междубанковият – 2.50 лв. Директният дебит е 2 лв. между клиенти на ПИБ и 2.50 лв., ако една от сметките е в друга банка, става ясно от действащата тарифа на финансовата институция.

Петата по големина банка у нас - Пощенска банка, има нова тарифа от 19 август. Според нея обслужването на разплащателна сметка излиза 2.50 лв. на месец. Теглене на сума до 2000 лв. струва 0.35%, но не по-малко от 3.50 лв. Вътрешнобанковият превод все още е на цена от 1.50 лв., а междубанковият – 3.50 лв. Директният дебит в банката струва 3.50 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?