Дянков не се отказва от регулация на банковите лихви

Банките може да бъдат задължени да поделят таксите с клиентите или да ги поемат изцяло

Банките може да бъдат задължени да поделят таксите с клиентите или да ги поемат изцяло

Финансовият министър Симеон Дянков напомни, че не се е отказал от идеята си чрез регулаторни мерки държавата да се намеси в лихвената политика на банките. Преди месец министърът обяви, че държавата има лостове да въздейства върху банковите лихви, като уточни, че това ще е тема на разговори с Асоциацията на банките в България на едно от първите заседания на тристранния съвет за тази година.

Пред БНТ в четвъртък Дянков каза, че Министерството на финансите готви законодателни промени за лихвите по банковите кредити в няколко насоки.

На първо място се предвижда въвеждане на основния лихвен процент EURIBOR, върху който всяка банка да слага надбавката си. Така ще има по-голяма сравнимост на лихвената политика на банките.

Следващата промяна предполага таксите, които банката взима от клиента си, да се поделят между двете страни, например в отношение едно към едно. Друга част от таксите могат законово да бъдат премахнати.

Министърът даде пример, че кандидатът за ипотечен кредит плаща такса за изготвяне на оценката на имота му, който ще служи за залог. В повечето страни тази такса се поделя по равно между банката и клиента, защото след това банката ще получава лихви от отпуснатия кредит, обясни той.

Отделно в регулацията може да влязат малките потребителски кредити до 400 лв., които са едни от най-многобройните и само за миналата година са раздадени половин милион броя.

Дянков обяви, че законовите промени ще бъдат предложени за разглеждане в Асоциацията на търговските банки.

Идеята за намеса на държавата в банковата политика среща особено силна съпротива сред банкерите у нас, а коментарите по темата от страна на банковия регулатор – Българската народна банка – са сведени почти до нула. Според публични изявления на банкерите лихвите у нас се определят изцяло на търговски принцип и какъв ще е размерът им, зависи както от конкуренцията на пазара, така и от цената на паричния ресурс, като се калкулира и пазарният риск.

В неофициалeн коментар високопоставен представител на банковия сектор сподели пред Mediapool, че няма да е толкова "еретична" засилената регулаторна роля на държавата в банковия сектор. "Няма да сме единствените, които ще засилят тази регулация", каза той.

"В Испания, например, когато лихвите по депозитите започнаха да растат, бяха вдигнати минималните задължителни резерви", продължи банкерът. "Презумпцията е, че се увеличава рискът пред банките дали ще могат да осигурят плащанията по по-високата лихва. У нас би могло да се увеличи вноската във Фонда за гарантиране на влоговете, което ще ограничи депозитните лихви". Той напомни, че последното е трябвало да бъде направено, когато със закон бе повишен прагът на гарантиране на влоговете до 100 хил. евро. "Това разтовари от известен риск банките", допълни той.

"Иначе какво е положението в момента у нас" продължи банкерът. "При лихви по депозитите от 6-8.5% никой няма интерес да инвестира в някаква стопанска дейност, защото трудно ще достигне такава норма на печалба. А така с депозит в банката си осигурява прилична рента. Съответно с лихва от 10-12-16% по кредитите никой няма интерес да тегли заеми, за да развива бизнес".

Според него минималните резерви могат да се вържат с риска на банките, а ръстът на лихвите – с отчисленията във Фонда за гарантиране на влоговете.

Във всички случаи преди дя се обявяват каквито и да било мерки или законови промени, е необходимо воденето на дискретен диалог със заинтересованите страни. Най-добре е предложението на Дянков да влезе в банковата асоциация и тогава да бъде дискутирано публично, каза банкерът.

А по отношение на оплакванията на клиенти от лихвите по кредитите и как били едностранно променяни от бманките, източникът препоръча на клиентите на банките да си вземат консултанти, когато сключват договори за кредит. "Изглежда ми лекомислено да теглиш банков кредит за 200 хил. евро и да ти се досвиди да платиш на консултант или юрист при сключването на договора с банката", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?