Банките настояват да не се бърза със стрес тестовете

Банките настояват да не се бърза със стрес тестовете

Българската народна банка (БНБ) да не бърза със стрес тестовете на банките настояват от Асоциацията на търговските банки. Председателят на асоциацията Петър Андронов заяви, че централната банка също трябва да се подготви за процедурата. Според него обаче процесът не може да започне, докато не бъде избран титуляр на поста подуправител, отговарящ за банковия надзор. Очаква се такъв да има след смяната на управителя на БНБ, която ще се случи най-рано през юли.

В момента банковия надзор се ръководи от Нели Кордовска, след като титулярът Цветан Гунев беше отстранен от парламента заради обвинение по казуса "КТБ". Последва опит за избор на нов подуправител за надзора над банките. За поста беше предложен сегашният член на ръководството на БНБ Димитър Костов, но заради липсата на консенсус сред управляващите партии за неговата кандидатура, процедурата по избора беше прекратена.

Плановете на правителството са стрес тестовете на банките да бъдат направени през първото тримесечие на следващата година. В същото време Европейската комисия препоръча те да са факт до края на годината, за да се върне доверието в банковия надзор, разклатено след кризата в КТБ.

Според банковата асоциация предишните тестове са доказали категорично здравината на банковата система. "Централната банка съвсем преди няколко месеца направи тест на всички банки, който също беше много жесток и доколкото имам информация няма банка, която да има проблеми в момента", коментира Светослав Гаврийски от асоциацията, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?