Банките обявиха акция "Не бъди муле"

Измамниците привличат жертвите през сайтове за запознанства и социалните мрежи

Банките обявиха акция "Не бъди муле"

Информационната кампания #НебъдиМуле, посветена на повишаването на общественото внимание към този вид измама, започва днес на европейско ниво.

Това съобщиха от Асоциацията на банките в България (АББ).

Финансово "муле" е човек, който прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона.

Според статистика на Европол в 95% от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на незаконно трансферирани финансови средства, придобити от киберпрестъпления. Често крайната цел е да се финансират други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на "финансови мулета" се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

Затова експертите предупреждават, че ако непознат се свърже с теб и ти предложи да прехвърлиш пари през твоята банкова сметка в замяна на лесен доход, най-вероятно те прави "финансово муле" и те въвлича в престъпление, например пране на пари.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като "финансови мулета", да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Между септември и ноември тази година срещу "мулетата" е проведена международна операция на територията на Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, САЩ и Украйна, съобщиха още от асоциацията на банките.

По информация на Европол са установени над 3833 лица "финансови мулета" и 386 души, които ги набират, от които 228 са били арестувани. Идентифицирани са поне 4700 жертви на престъпления. Започнали са 1025 разследвания, много от които все още не са приключили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 неправомерни транзакции, в които са използвани "финансови мулета", предотвратявайки щети за 12.9 млн. евро.

По време на акцията в България са засечени 61 "финансови мулета" и 44 жертви на престъпна дейност. Установени са 39 неправомерни транзакции на обща стойност над 1 млн. евро и над 300 хил. долара.

Акцията на правоохранителните органи и финансовите институции от 31 държави срещу "финансовите мулета" и прането на пари се провежда за пета поредна година. Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол и координационния орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

В брошурите, публикувани на сайта на асоциацията на банките, може да бъде получена повече информация относно начините за набиране на „финансови мулета“, как да се предпазим и какво трябва да направим, ако подозираме, че ние или наши познати са въвлечени в схеми за пране на пари.

Ако смятате, че се опитват да ви използват като “финансово муле”, трябва веднага да предприемете действия, преди да е станало късно: не превеждайте средства, уведомете незабавно вашата банка и полицията.

Споделяне

Още от Бизнес