Банките обявиха мораториум върху вноските по кредитите до 6 месеца

Отстъпката ще важи и за част от бързите заеми

Банките обявиха мораториум върху вноските по кредитите до 6 месеца

Банките обявиха в петък дългоочаквания мораториум върху вноските по кредитите.

Българската народна банка е одобрила мярката, съобщиха оттам. На сайта на БНБ са публикувани и условията за ползване на отстъпката.

Отсрочката може да бъде за срок до максимум 6 месеца, които да се ползват за периода до 31 декември 2020 г.

Мораториумът може да се прилага както от банките, които решат да се включат в него, така и от дъщерните им дружества - например дружествата за бързи кредити към тях. Той обаче не се отнася до фирмите за бързи кредити, чиито собственици не са банки.  

За да се възползват от облекчението, клиентите трябва да подадат заявка до своята банка до 22 юни тази година, а банката се произнася до 30 юни 2020 г. Мораториумът не е задължителен и за клиентите, които не желаят задълженията им да се отсрочват, не настъпват никакви промени, обясниха от Асоциацията на банките в България (АББ). 

Отстъпката ще важи за фирми и граждани, които са били редовни платци към 1 март 2020 г. или имат просрочие до 90 дни. Облекчението ще се прилага за договори за кредит, сключени преди 31 март 2020 г. От него могат да се възползват и хората с револвиращи кредити и овърдрафти. 

Вариантите за клиентите са два - да не плащат цялата вноска за период до 6 месеца или да плащат само лихвата, без главницата. Изборът на една от посочените опции ще трябва да се договори с банката.

Неплатените в срок суми няма да се опрощават или намаляват, а ще последват промени в погасителния план на клиента. Ако той е избрал да не плаща цялата вноска, срокът на заема му ще се удължи с до 6 месеца, а неплатената лихва ще се добави към оставащите плащания до края на договора. Удължаване на погасителния план, но само с размера на невнесената главница, се предвижда във втория случай.

Клиентът може да се откаже от предоставения гратисен период по-рано от предвиденото и да поиска изготвяне на погасителен план.

Всяка банка, която реши да прилага мораториума, ще го обяви на интернет страницата си и на видно място в офисите си.

От ОББ вече съобщиха, че ще допуснат онлайн заявяване на отстъпката, като не се дължат такси за ползването ѝ. Онлайн заявки могат да правят и клиентите на УниКредит Булбанк, като другият вариант е да се свържат с банката по телефона, вместо да посещават нейн офис. От УниКредит съветват клиентите, които не покриват напълно критериите за отстъпката или пък имат нужда от различно решение за заема си, също да се обърнат към банката за съдействие. Мораториумът не изключва други мерки за подпомагане на фирмите и гражданите в затруднение, но те нямат да са подкрепени със същите регулаторни облекчения за банката. ПИБ пък обяви възможност за отлагане на плащания в самото начало на извънредното положение. 

За срока на ваканцията клиентите няма да се водят нередовни длъжници, няма да им се трупат наказателни лихви, няма да има възможност за предсрочна изискуемост на заема или разпродажба на имуществото им. 

Банките, от своя страна, няма да са длъжни да класифицират отсрочените заеми като нередовни, нито пък да заделят допълнителни провизии. Все пак те ще трябва да анализират перспективата пред клиента да продължи да плаща и при необходимост - да заделят резерви. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?