Банките отсрочиха 15% от раздадените заеми

Изтече срокът за подаване на искания за ползване на мораториума

Банките отсрочиха 15% от раздадените заеми

Банките са отсрочили кредити на граждани и фирми на обща стойност 9.1 млрд. лв., което представлява около 15% от общия размер на предоставените кредити (около 62 млрд. лв.), става ясно от статистиката на Българската народна банка (БНБ) към 31 август.

Пpeдпpиятиятa ca поискали отсрочване на 15 356 бpoя кредити зa 7.8 млрд. лв., но от тях реално одобрени са 14 120 заема зa 6.96 млрд. лв. Oт дoмaĸинcтвaтa ca пoдaдeни 109 641 бpoя иcĸaния зa сумата от 2.37 млрд. лв., а са одобрени за отсрочване 94 628 кредита на стойност 2.1 млрд. лв.

През април банките у нас обявиха ваканция (мораториум) върху плащането на заемите на гражданите и фирмите, пострадали от Covid-19, с максимална отсрочка до 6 месеца. В началото на лятото мораториумът бе удължен. Искания можеха да се подават и одобряват до 30 септември, а кредитите да се отсрочат най-късно до 31 март 2021 г. След крайната дата на индивидуалната си отсрочка клиентът трябва да възстанови редовните си плащания, като в новия погасителен план ще бъдат включени пропуснатите вноски.

За срока на мораториума клиентите не плащат вноските си (главница или главница плюс лихва), а банките не начисляват провизии за отсрочените заеми, които иначе трябваше да заделят по международните счетоводни правила. Именно благодарение на отстъпката банковата система все още държи сравнително приемливо ниво на печалба – 686 млн. лв.

85% от кредитите в банките обаче не са се възползвали от мораториума - най-вероятно защото повечето кредитополучатели не отговарят на условията: да могат да докажат определен процент спад в приходите или доходите си заради Covid-19, както и да докажат липса на данъчно-осигурителни задължения и на кредитни просрочия над 90 дни.

От данните на БНБ се вижда, че разходите на банките за обезценка на проблемни кредити рязко са нараснали в кризата – със 103%. Към края на август те възлизат на 491 млн. лв. при 241 млн. лв. за осемте месеца на 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес