Банките привлякоха нови 531 млн. лв. през септември, лошите кредити растат

Банките привлякоха нови 531 млн. лв. през септември, лошите кредити растат

Банките са привлекли нови 531 млн. лв. през септември, сочат публикуваните данни на БНБ. Това е втори месец на ръст на депозитите след като през юни и юли имаше отлив заради затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната ѝ банка "Виктория".

 

В същото време кредитирането остава свито като отпуснатите заеми през септември възлизат на 342 млн. лв., сочат още данните на БНБ. Според тях се увеличава и делът на преструктурираните и лоши кредити, които не се обслужват повече от 90 дни- През миналия месец техният дял достига 22.8%, като увеличението е основно заради фирмените заеми.

 

Най-вероятно това се дължи на факта, че значителна част от кредити за близо 3.5 млрд. лв., отпуснати от затворената КТБ не се обслужват, стана ясно от публикуваните данни на БНБ в сряда.

 

Публикуваните данни за септември за паричните, депозитните и кредитните показатели показват, че доверието в банковата система остава високо и населението продължава да трупа пари във финансовите институции, въпреки лошите новини около групата КТБ и обявената капиталова дупка от над 4.2 млрд. лв.

 

По около 200 млн. лв. са сложили на влог бизнеса и гражданите

 

Средно с по около 200 млн. лв. нарастват влоговете на бизнеса и гражданите в банките през септември.

Депозитите на неправителствения сектор възлизат на 58.91 млрд. евро през септември, докато месец по-рано са били 58.379 млрд. лв. Годишният им темп на прираст е 7.2%. Влоговете на нефинансовите предприятия са се увеличили с 209 млн. лв. през септември и достигат 16.211 млрд. лв., което на годишна база е ръст от 6.7%.

Увеличение има и при депозитите на домакинствата от 193 млн. лв. през септември, като размерът им достига 39.183 млрд. лв., което е ръст от 8.6% на годишна база.

Намаление е отчетено единствено при депозитите на финансовите предприятия на годишна база с 3.7%, като те достигат 3.516 млрд. лв. в края на септември. На месечна база обаче е отчетено повишение с 129 млн. лв.

 

Лошите кредити достигат 22.8%

През септември делът на преструктурираните и лоши кредити, които не са обслужвани повече от 90 дни, се покачва за втори пореден месец, след като в предходните пет месеца се понижаваше. Така делът на лошите заеми вече достига 22.8% и възлиза на 9.925 млрд. лв. Това е влошаване с 0.4 процентни пункта на месечна база.

Ръстът се дължи изцяло заради необслужване на фирмените кредити, чийто дял достига 24.8%, което е ръст от 0.8 процентни пункта.

 

При потребителските (16.5%), жилищните (21.7%) и другите заеми (28.9%) няма изменение през изминалия месец.

Кредитите на финансовите предприятия възлизат на 1.315 млрд. лв. в края на септември, като това е ръст от 39.5% на годишна база.

На неправителствения сектор банките са отпуснали заеми за 342 млн. лв. през септември. Общо с натрупване тези заеми възлизат на 56.022 млрд. лв., което е ръст от 2.6% на годишна база.

На фирмите са раздадени кредити за 257 млн. лв. през септември и те достигат 36.118 млрд. лв., което е ръст от 3% на годишна база.

Домакинствата са взели 14 млн. лв. кредити през септември. Ръст има при потребителските от 3 млн. лв., докато жилищните намаляват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес