Банките разхлабиха условията за жилищни кредити

Банките разхлабиха условията за жилищни кредити
Потребителите на жилищни кредити в страната се радват на все по-ниски лихви и по-лесен достъп до финансиране, сочи анализ на консултантската компания “КредитЦентър“, публикуван във вторник. Въпреки че обемите на отпуснатите през септември кредити са близки до тези от август и че участниците на този пазар продължават да бъдат предпазливи и внимателни, групата на хората, които получават одобрение и заемен ресурс, расте.

В разгара на кризата през ноември 2009 г. за отпускане на жилищен кредит банките са имали изисквания за доход на домакинството над 2000 лв., самоучастие от 30 до 40%, чисто кредитно досие, възраст над 30 години и дългосрочна заетост в стабилна организация. През септември 2010 г. условията са занижени като доходът може да е над 1500 лв., самоучастието - от 20 до 30%, старите кредити плюс новата вноска да не надвишават 40-50% от дохода, възраст над 25 години, безсрочен трудов договор.

През септември средният размер на изтеглените ипотечни кредити е 30 260 евро. Той отбелязва лек ръст спрямо август заради по-високия процент финансиране, който банките предложиха в рамките на различни промоции.

Повишение в средния размер на отпуснатите ипотечни кредити има във всички големи градове в страната. Ръст има в столицата, където потребителите са теглили средно 38 280 евро, във Варна – 32 620 евро отново с покачване и в Бургас и Пловдив, където ръстът е с около 2000 евро спрямо август. Около 96% от кредитите се теглят в евро.

"Лихвите, на които се усвояват кредити днес, са на нивата от преди кризата, което е най-ясният знак за положителните нагласи на пазара.”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "КредитЦентър". "Основното послание, което идва от всички участници в сектора на недвижимите имоти, е за стабилност и то се отразява в действията им. Продавачите вече по-трудно правят отстъпки, а купувачите предпочитат да затворят сделката, вместо да продължават огледите с месеци. На фона на това поведение, банките подобряват условията и сроковете си”, допълва Тошев.

Позитивни тенденции личат от данните на "КредитЦентър" за възрастовото разпределение на кредитополучателите. Атрактивните оферти за финансиране над 80% от стойността на сделката са привлекли хората под 25 години и техният дял е нараснал с 5% за месец. Те бяха пасивни през последните две години поради липсата на достатъчно спестени средства за самоучастие и появата им на пазара на имоти се свързваше с предоставени от родителите финансови средства. Все по-често те са самостоятелни играчи. Най-голям все още е делът на хората между 26 и 35 години, следван от тези между 36 и 45 години

Септември бележи началото на сериозна тенденция за покачване на процента на финансиране, сочат данните на "КредитЦентър". Най-голям процент от сделките са получили външно финансиране в размер на 70% - 80%. Едва 4.3% от кредитополучателите са взели заем за 80-90 на сто от общата стойност на имота, като този процент също расте. Пазарът все още не е активен в пълното финансиране на сделките, въпреки че се появиха и такива предложения.

Най-предпочитаният размер на кредита остава този между 10 000 и 30 000 евро. Няма съществени промени и при кредитополучателите, избрали сума между 30 000 и 50 000 евро – те все още представляват около 1/4 от всички. Нараства процентът на домакинствата, пристъпили към получаване на голям кредит – над 70 000 евро. Този показател се свързва от една страна с възможността да се плащат по-големи месечни такси, а от друга – със съживяването на по-луксозния сегмент на пазара на имоти.

Малко над 90% от отпуснатите през септември кредити са за закупуване на жилище, а 9.6% от кредитополучателите са изтеглили сумите си за лично ползване, отчита "КредитЦентър".

Най-популярният срок за погасяване на ипотечния кредит остава този между 16 и 20 години – такъв период са избрали над 36% от кредитополучателите. В следващите 10 до 15 години пък ще бъдат погасени 28.6% от изтеглените суми. С около 5% расте броят на кредитите със срок на погасяване от над 25 години – 17% от сумите ще бъдат изплащани по-дълго.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?