Председателят на Еврогрупата

Банките трябва да са способни да се справят сами

Решението за Кипър ще е нов модел за решаването на банковите проблеми в ЕС

Йерун Дейселблум

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи, че решението в Кипър да бъдат наложени загуби на банковите акционери, притежателите на облигации и дори на собствениците на големи банкови депозити трябва да стане подход на общността за справяне със затруднени финансови институции.

В интервю за агенция Ройтерс и вестник "Файненшъл таймс" Дейселблум отбелязва, че собствениците на банки и инвеститорите трябва да бъдат държани отговорни преди да се поглежда към държавните пари или други инструменти, идващи от държавата.

"Това, което направихме миналата вечер аз определям като отблъскване на рисковете. Ако има риск в една банка, първият ни въпрос трябва да бъде: "Добре, какво ще направите с това вие в банката? Какво можете да направите, за да се рекапитализирате?". Ако банката не може да го направи, тогава ще разговаряме с акционерите и държателите на облигации, ще поискаме от тях да допринесат за рекапитализирането на банката, ако е необходимо с негарантираните депозити", обяснява Дейселблум, който е и финансов министър на Холандия, часове след като еврогрупата и Кипър сключиха спасителната за островната държава сделка.

Съгласно тази сделка втората по големина Кипърска народна банка (Лайки банк) ще бъде практически ликвидирана, а най-голямата - Банката на Кипър - ще бъде рекапитализирана с "подстрижка" от около 30% на депозити над 100 хиляди евро. Освен това Европейската централна банка да продължи да финансира Банката на Кипър съобразно правилата.

Процесът, при който правителствата и данъкоплатците поемаха разходите, трябваше да спре, казва още Дейселблум.

"Ако искаме да имаме здрав финансов сектор, единственият начин е да кажем: "Вижте, там където поемате рискове, трябва да се справяте с тях и, ако не можете, тогава не е трябвало да ги поемате", допълва той.

Попитан какво ще означава новият подход за други страни с банкови проблеми като Словения, Дейселблум подчервата, че те трябва свият банките си.

"Това означава, че трябва да се справят с тях преди да изпаднат в затруднения. Заздравете банките си... и разберете, че ако една банка изпадне в затруднение, отговорът няма да бъде автоматично, че ние ще дойдем и ще решим проблема ви. Ще ги отблъснем. Това е първият отговор, от който се нуждаем... Вие се справяте с тях", обяснява холандският финансов министър.

"Нека се справим с банките на първо място в рамките на самите банки, преди да погледнем към публичните пари или който и да е друг инструмент от публичния сектор. Банките трябва да са способни сами да спасяват себе си или поне да се преструктурират или рекапитализират колкото е възможно повече", казва председателят на Еврогрупата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа