Банките трябва да свалят част от платежните такси до 1 февруари

БНБ ще прави интернет портал за сравнение на удръжките

Банките трябва да свалят част от платежните такси до 1 февруари

Част от банковите такси за плащания трябва да намалеят най-късно от 1 февруари 2017 г. Става дума за удръжките по т. нар. "платежни сметки за основни операции", които скоро трябва да започнат да се предлагат от трезорите.

Това става ясно от промени в няколко наредби на Българската народна банка (БНБ), одобрени от управителния съвет на институцията в четвъртък. Актовете са приети във връзка с измененията на Закона за платежните услуги, които пък въвеждат в родното законодателство директива от 2014 г.

Идеята е бедните граждани да могат да се възползват от достъп до банкова сметка, което е тяхно право като потребители. В момента у нас някои услуги изискват изрично плащанията да стават по банков път, което е пречка за хората, живеещи в лишения.

Според промените в закона услугите по платежните сметки за основни операции трябва да са или безплатни, или да се предлагат срещу "приемливи такси", които са съобразени с нивото на доходите в страната.

Задължително е въпросните такси да са по-ниски както от таксите за същите услуги, които съответната банка извършва по платежни сметки за "неосновни" операции, така и от средния размер на таксите за "неосновни" операции за цялата банковата система.

От БНБ посочват, че ще обявят въпросния среден размер до 15 октомври 2016 г., като преди това банките ѝ предоставят съответната информация.

Точните текстове на наредбите не са ясни, защото БНБ няма практика да ги обявява. Те стават публични едва след като бъдат обнародвани в "Държавен вестник".

Според промените в закона нискотарифните разплащателни сметки ще дават възможност само за конкретен обем банкови услуги – откриване, ползване и закриване на сметката, внасяне и теглене на пари в брой (включително с карта от банкомат и през онлайн банкиране), директни дебити, картови операции (включително плащания през интернет), кредитни преводи (включително периодични плащания). Ниските такси ще важат за неограничен брой операции.

БНБ ще трябва да създаде интернет портал, чрез който потребителите да могат да сравняват таксите по платежни сметки в различните банки и другите платежни институции.

Централната банка обаче още не е обявила кога ще е готов въпросният сайт. На съпоставка ще подлежат само най-употребяваните от потребителите услуги по сметките.

Банките и фирмите за платежни услуги ще трябва занапред да предоставят на клиента предварително стандартизиран формуляр с всички такси, свързани с платежната сметка. Подобна бланка в момента задължително се представя на потребителите, които теглят потребителски или ипотечни кредити.

Споровете между клиенти и банки, свързани с разплащанията, могат да се отнасят до Помирителната комисия по платежни спорове. Срокът на нейното произнасяне се удължава от 7 на 14 дни и се въвежда максимален праг на споровете, които тя може да разглежда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?