Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банките върнаха ипотечните заеми на условия отпреди кризата

2 коментара

Повечето показатели на ипотечното кредитиране се върнаха на нивата отпреди кризата, става ясно от доклад на консултантската компания “КредитЦентър“, публикуван в понеделник. При голяма част от офертите лихвените нива, процентът на финансиране и на монолитно, и на панелно строителство, съпътстващите такси и комисиони са на нивата от средата на 2008 г.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната нарасна на 36 980 евро през април 2011 г. от 34 870 евро през март, сочат данните на “КредитЦентър“ за изминалия месец.

“Фактор за това е не само пролетта и традиционното за сезона събуждане на активността на потребителите. Графиката показва ясно изразената тенденция за плавно нарастване на размера на изтеглените кредити от лятото на 2010 г. насам“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на дружеството.

Според него периодът на намалялото ипотечно кредитиране е бил по-скоро един епизод, отколкото трайна тенденция на финансовия пазар. Тошев обаче вярва, че освен на полето на лихвите, битката за спечелване на клиенти занапред ще бъде в качеството на обслужване и иновативните и адекватни продукти, отговарящи на търсенето към момента.

Съотношението според валутата на изтеглените ипотечни кредити през април е 95/5 в полза на еврото, сочат данните. Средният размер на заемите, изтеглени във Варна, е нараснал с близо 2000 евро спрямо предишния месец и през април е 33 053 евро спрямо 31 160 през март. Увеличение, макар и по-малко, има и в София, където през изминалия месец ипотечните заеми са средно по 44 138 евро при 43 778 за предходния. На обратния полюс – с понижение, са градовете Бургас и Пловдив. Там през април изтеглените ипотечни кредити са съответно 25 980 и 24 850 евро, докато месец по-рано и в двата града размерът им е бил над 26 000.

Най-активни и през април остават хората на възраст от 26 до 35 г. – те са 48,5% от всички изтеглили ипотечни кредити за изминалия месец. Активни остават и най-младите потребители, чийто дял е 12,1% от кредитополучателите. През последния месец се наблюдава увеличение на активността в групата от 36 до 45 години, както и в тази над 45-годишните потребители. Те са съответно 32.9% и 6.5% от кредитополучателите през април.

Статистиката на “КредитЦентър“ показва ръст на дела на ипотечните заеми с високи размери – над 50 хил. евро. Това става за сметка на намаляване на по-малките заеми. Въпреки че остават най-предпочитани от клиентите, кредитите между 30 хил. и 50 хил. евро и тези между 10 хил. и 30 хил. евро, са съответно 43.4% и 41.8% от всички изтеглени при съответно 46.3% и 44.6% за март. Същевременно с над 4 процентни пункта – от 7.2% на 11.4%, нараства само за последния месец делът на кредитите в границата от 50 хил. до 70 хил. евро. Покачва се и делът на ипотечните заеми за суми между 70 хил. и 90 хил. евро.

Покупката на жилище остава водещ мотив за клиентите при тегленето на ипотечни кредити. С тази цел са взети 95% от кредитите през април. Макар и незначителен процент, не липсват и ипотечните кредити за лично ползване (3.3%), както и такива за строително-монтажни работи (1.7%).

Най-предпочитаният от потребителите срок за погасяване на заемите е от 16 до 20 години. 43.8% от всички ипотечни кредити, изтеглени през април, са с такъв срок на погасяване. На следващо място са кредитите с изплащане за период от 21 до 25 години (23.1%). Почти равен дял – 16,3% и 16,2%, имат ипотечните заеми, които трябва да бъдат погасени съответно за период 10-15 години и 26-30 години. Почти липсват кредити (0.6%), взети за срок до 10 години.

Тенденцията, отчетена от “КредитЦентър“ през март – за нарастване на дела на кредитите, покриващи между 80% и 90% от стойността на жилището, продължава да се наблюдава и през април. Всеки пети ипотечен заем (20.9%), изтеглен през изминалия месец, е за финансиране в този диапазон. Най-често отпусканите кредити (33.9%) все пак остават за 70-80% от сумата по сделките. Ипотечните кредити, финансиращи между 60% и 70% от стойността на жилището, са 19.6%, а тези за финансиране от порядъка на 50-60% - 15.1% от отпуснатите през април.

Масовите клиенти на ипотечни заеми са с месечен доход на домакинство между 1500 лв. и 2500 лв., сочат още данните на кредитните консултанти. През изминалия месец потребители с този профил са изтеглили 85.9% от всички кредити. На следващо място са кредитополучателите с доходи на домакинства до 1500 лв. (8.6% от всички), следвани от тези с месечен доход от 2500 лв. до 4000 лв. – 4.2%. Най-малък е делът на клиентите, взели ипотечен заем, чийто доход е над 4000 лв. – 1.3% от всички.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. H
    #2
  2. N
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.