Банките видяха увреждане на репутацията им с проверката за картел

Българската народна банка (БНБ) и Асоциацията на банките в България (АББ) настояха за бърз резултат от проверката за картелно споразумение между банките за лихвите по кредити и депозити. Това се посочва в съобщение на БНБ по повод изземането на документи от офиса на асоциацията в неделя от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в присъствието на полицаи. В изявлението се настоява още резултатите от проверката да се обявят по същия публичен начин, по който е бил обискиран офисът на АББ.

Убедени сме, че само така ще бъдат напълно преодолени вредите, нанесени на безупречната репутация на българските банки, заявяват от БНБ.

Централният трезор заявява, че българската банкова система е един от най-строго регулираните сектори в икономиката, а информацията за състоянието ѝ е публична.

Банките у нас от години работят в условията на изключително остра конкуренция помежду си, посочват от Централната банка. Това било гаранция за липса на каквото и да е договорка за лихвите по кредити и влогове, твърдят от БНБ..

Банковият регулатор споделя мнение, че нищо не е налагало показната акция, която внушава съмнения в обществото.

Същото становище изказаха и от Асоциацията на банките, според която авторите на демонстративната проверка не си дават сметка за последствията от действията си.

Асоциацията на банките в България (АББ) не се притеснява от назначената ѝ проверка за картелно споразумение за лихвите по кредити и депозити. Това заяви във вторник Левон Харпацумян, главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" и член на управителния съвет на АББ.

Няма и следа от картелно договаряне и подобни практики в банковия сектор, каза Хампарцумян. По думите му асоциацията, в която членуват най-големите банки на нашия пазар, скоро ще излезе с официална позиция по въпроса.

Сигналът срещу АББ беше подаден от Национална асоциация на българския бизнес, която от месеци настоява, че лихвите на банките са нереалистични и държавата трябва да се намеси.

Във вторник стана ясно още, че Върховният административен съд (ВАС) потвърждава глобата от 2.47 млн. лв. за картел, наложена преди година на 14 застрахователни компании и отделно на Асоциацията на българските застрахователи.

В края на 2007 г. КЗК почна разследване срещу тези дружества заради подписан от тях Меморандум за изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Проучването на КЗК показа, че с него се цели единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници. Според българското законодателство именно решения за пряко или косвено фиксиране на цени или търговски условия са сред най-тежките нарушение на конкуренцията.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?