Банкнота от 10 паунда с изображение на Джейн Остин бе пусната във Великобритания

Банкнота от 10 паунда с изображение на Джейн Остин бе пусната във Великобритания

Във Великобритания бе пусната в обращение нова банкнота с номинал 10 паунда, на който е изобразена писателката Джейн Остин. Експертите прогнозират, че някои банкнотите може да струват много повече от номиналната им стойност. Това е втората банкнота в Англия, изработена от синтетични полимери след новата банкнота от 5 паунда, на която е изобразен Уинстън Чърчил.

Джейн Остин заменя Чарлз Дарвин на 10-паундовата банкнота, присъединявайки се към историческите фигури, които, по думите на управителя на "Банк ъв Енгланд" Марк Карни, "служат като колективна памет на страната".

"Паричният знак, на който е изобразена прочутата писателка Джейн Остин (1775-1817), е първата банкнота във Великобритания с текстилни елементи, създадени за улеснение на хората със слабо зрение и на незрящите”, се казва в съобщение на банката.

"Нашите банкноти служат за архив на колективната памет на страната, те дават информация за славната история на Обединеното кралство и нагледно показват приноса на великите му граждани", заяви управителят на банката Марк Карни.

Новата банкнота с изображението на "първата лейди на английската литература", 200-годишната от чиято смърт се отбелязва през 2017, е с 15% по-малки размери от 10-паундовата банкнота с портрета на Чарлз Дарвин, която е в обръщение.

В горния ляв ъгъл има изпъкнали точки, които позволяват на слепи хора лесно да различават номинала.

На полимерната повърхност е изобразено бюрото на Остин, както и имението на брата на писателката Годмершъм парк, което Остин често посещава и там намира вдъхновение за много от произведенията си.

На банкнотата е отпечатана и фразата на мис Бингли от "Гордост и предразсъдъци": "Честно казано, не познавам други удоволствия, подобни на четенето" ( "I declare after all there is no enjoyment but reading!).

Изборът на фразата предизвика остра критика от почитатели на писателката. Те са възмутени, че до портрета на Джейн Остин не е даден неин цитат, а мисъл на нейна героиня, която е сред най-антипатичните персонажи и всъщност не обича да чете, а иска да направи добро впечатление.

След като бяха извадени от обръщение 5-паундовите банкноти с портрета на реформаторката на английската затворническа система Елизабет Фрай (1780-1845), портретът на Остин ще е единственото женско изображение върху книжните пари във Великобритания след този на кралица Елизабет Втора.

На 13 септември м.г. беше пусната в обръщение първата полимерна банкнота във Великобритания – купюр от пет паунда с портрета на бившия премиер Уинстън Чърчил. През 2020 ще бъде пусната в обръщение нова полимерна банкнота от 20 паунда с образа на известния британски художник Уилям Търнър.

Споделяне

Още от Бизнес