Банкноти за милиони са печатани в хотел в Слънчев бряг

В хотел в Слънчев бряг е разкрита най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 20-30 години, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев в понеделник.

"За последните три дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години. Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1.8 млн. щатски долара", разказа още прокурорът.

Банкнотите са били продавани срещу 6% от стойността на еврото, а доларовите банкноти - срещу 20% от стойността, съобщават разследващите. Фалшивите банкноти са купюри от 500 и 100 евро, както и от 50 долара.

"Става въпрос за доста сериозни съвременни машини", допълни Гешев. Предстои да се установи къде са били използвани фалшивите банкноти. По думите на Гешев обаче няма данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в Слънчев бряг.

Акцията е била проведена на 20 октомври (събота). Задържани са четирима души, сред които и собственикът на хотела, чието име обаче не се споменава. Арестуваните са от Пловдив и били едни от най.известните в този вид престъпност. Повдигнати са им обвинения, а прокуратурата ще поиска постоянното им задържане в ареста.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов коментира пред журналисти, че организираната престъпна група е била изключително конспиративна. "Лицата взимаха предохранителни мерки. По случая са използвани всички способи на СРС“, допълни той.

"Самите обекти си мислеха, че се крият“, коментира още Спиридонов, според когото "по този случай може да бъде написана книга“. "Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани“, поясни той.

"Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара“, обясни още представителят на ГДБОП. "Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, за да си ги вземат“, посочи той, цитиран от агенция "Фокус".

"Работим по случая от януари, избрали сме точния момент“, каза Спиридонов.

Разследващите казват, че фалшивите пари са били с много високо качество. Намерените банкнотите имат всички елементи на защита като истинските, включително водни знаци и светещи линии.

"Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол“, каза наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова.

Споделяне

Още от България