Банкомат идва на село срещу 800 лева на месец

Чужда компания, прочула се с прекомерните си такси по курортите, обяви мащабна кампания за АТМ и по селата

Снимка: Архив Mediapool

Компанията за финансови услуги Euronet, която през лятото изненада туристите по Черноморието с прекомерно високите според тях такси при теглене от банкомат, обяви кампания за поставяне на ATM устройства и по селата. Първият банкомат вече е инсталиран в димитровградското село Ябълково срещу такса за кметството от 400 евро на месец, която кметът е готов да плаща дори от джоба си. Компанията обаче няма да събира такса от крайните потребители, ако картата им е издадена от българска банка. Те ще плащат само стандартната удръжка на банката издадел при теглене от АТМ на друга финансова институция.

"Euronet Worldwide, Inc., световен лидер в платежните услуги с присъствие в 170 държави и мрежа от 50 000 банкомата, стартира мащабна кампания за осигуряване на бърз и лесен достъп до пари в брой в отдалечени райони в България. Инициативата "ATM за общността" ще обхване малки населени места в цялата страна, в които няма банкомати", изтъкват от компанията.

Фирмата се проучи миналото лято основно сред туристите по Черноморието с неочаквания размер на таксата при теглене на пари в брой от валутна сметка. Българин, живеещ в чужбина, се оплака, че съпругата му е платила около 110 лв. такса, за да изтегли от евровата си сметка 800 лева през ATM на Euronet.

Оказа се, че удръжката, която възлиза на около 13-14% от изтеглената сума, идва основно от превалутирането, което тогава ставаше при курс 1.73 лв. за едно евро на фона на централен курс на БНБ от 1.95583 лв.

В казуса се намеси дори Върховната административна прокуратура, която прати писма на Българската народна банка и Министерството на финансите да решат проблема със законодателни промени. Оказа се обаче, че нищо не може да се направи, защото огромните такси са напълно законни. БНБ предлагаше дейността на банкоматите да се приравни на обменните бюра, които при превалутирането са ограничени до 5% отклонение в сравнение с централния курс на БНБ. Министерството на финансите обаче отговори, че това не е възможно нормативно, защото ще наруши правото на ЕС.

"Проблемът с прекомерно високите такси за теглене от терминални устройства АТМ на дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД и прилагания обменен курс, когато сметката на картодържателя при издателя на картата е в чужда валута, не е национален, а се наблюдава в много държави членки на Европейския съюз и преди всичко в държавите извън еврозоната", посочи в Народното събрание финансовият министър Кирил Ананиев. По думите му темата е предмет на "регулярно обсъждане" в работните формати на ЕС, но идеята за временно въвеждане на таван на таксите била категорично отхвърлена.

Самата компания пък се защити, че таксите ѝ са законосъобразни, справедливи, разумни и прозрачни.

Сега услугата на Euronet ще се разрасне и към селата у нас, където се ползват предимно левови сметки. В отговор до Mediapool от компанията посочиха, че не начисляват такса за клиенти с карти, издадени от български банки.

"Euronet не начислява такси за използването на банкоматите ѝ в България на клиенти с карти, издадени в страната. Важно е да отбележим, че е възможно банката, издала картата, да начисли такса съгласно сключения договор между нея и картодържателя. За повече информация клиентът трябва да се свърже със своята банка и да провери какви са тарифите за теглене на средства от банкомати, които не са собственост на банката, издала картата", коментираха от дружеството.

Факт е, че малките и отдалечени населени места у нас масово се оплакват от липсата на достъп до банкови услуги за населението, а банките постоянно закриват клоновете си и премахват банкоматите си оттам, за да пестят разходи.

Затова от Euronet посочват, че са готови да помогнат за разрешаване на проблема, създаващ сериозни предизвикателства пред местните жители, които често са принудени да пътуват до съседни градове, за да се сдобият с пари в брой.

"Първият банкомат от кампанията "ATM за общността" беше инсталиран в хасковското село Ябълково, където дълго време местните жители не са имали бърз достъп до пари в брой. Това вече няма да е така, тъй като ATM устройството на Euronet ще бъде на разположение 24/7", съобщиха от Euronet.

Пред Mediapool кметът на селото Костадин Атанасов потвърди, че банкоматът вече е инсталиран от 4-5 дни.

"Аз съм кмет вече втори мандат и съм поел ангажимент да осигуря банкомат на хората", поясни Атанасов. Той е много доволен, че съгражданите му ще имат достъп до АТМ устройство. По думите му общината трябва да плаща 400 евро с ДДС на месец на фирмата за поддръжка на съоръжението. Средствата все още не са отпуснати от община Димитровград, но кметът е готов да ги плаща дори от джоба си. Той сподели още, че многократно се е обръщал към банкови институции за осигуряване на АТМ устройство в селото, но усилията му досега са били безуспешни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?