Банков консорциум придоби 86 на сто от ABN Amro

Банков консорциум придоби 86 на сто от ABN Amro

Банков консорциум, ръководен от "Роял Банк от Скотланд" (RBS) , успя да изпълни минималното необходимо условие за покупката на холандската ABN Amro – да събере над 89 процента от акциите ѝ. В сделка, която ще е една от най-големите банкови поглъщания в света, консорциумът е успял да събере от акционерите заявки за покупката на около 86 процента от холандската банка. Стойността на отправената оферта от консорциума, включващ освен RBS и испанската "Сантандер" и холандско-белгийската "Фортис", е за над 70 млрд. евро.

До 12 октомври ABN Amro и консорциумът трябва да обявят дали сеприема офертата.

Ако сделката бъде сключена, RBS ще получи азиатските активи на ABN Amro, "Сантандер" ще вземе бразилското подразделение, а "Фортис" – холандското.

В края на миналата седмица от надпреварата за холандската банка се отказа британската "Барклис", която предлагаше 62.2 млрд. евро и според Съвета на директорите на ABN Amro стратегически това предложение е било по-изгодно, защото "Барклис" не е смятала да ликвидират банката. Британците обаче така и не пожелаха да повишат предложението си.

Споделяне

Още от Бизнес