Банков обирджия с пластмасов пистолет отива на съд

Снимка: Pixabay

Мъж, ограбил клон на банка, използвайки пластмасов пистолет, отива на съд, съобщиха от районната прокуратура в София. Става дума за сина на известния скулптор Георги Чапкънов – Константин.

Въоръжен с флашивия пистолет, той ограби на банков клон на столичния булевард "Цар Борис III" през февруари. Отмъкнати бяха малко над 13 500 лв. Константин Чапкънов бе арестуван малко след това. Пред съда адвокатите му твърдяха, че младият мъж страда от шизофрения и не може да носи наказателна отговорност.

Прокуратурата явно е на друго мнение, защото е внесла обвинителен акт срещу него. Според разследващите по време на обира на 12 февруари е нахлул в банковия клон с прозрачен дамски чорап на главата си и пластмасовия пистолет и извикал: "Това е обир, никой да не мърда, всички на земята, ще ви застрелям всичките, давайте всичките пари".

Охранителка веднага активирала паник-бутона, който носела със себе си. Служителка на гише сторила същото като междувременно започнала да дава пари на нападателя.

"Първо подала на обвиняемия плик, съдържащ банкноти, които били "белязани" точно за такива случаи, а именно били описани в протокол за опис на специализирани банкноти. След това предала и другите парични суми (в различни валути – лева и евро), намиращи се в обслужваната от нея каса", пишат от прокуратурата.

След като избягал от банката Чапкънов изхвърлил пластмасовия пистолет. Бил задържан още същия ден, а у него били открити част от предварително описаните в банкноти.

Това не е първият случай на банков обир с фалшиво оръжие. През 2010 г. учителка по български език ограби банков клон в Плевен, въоръжена с пластмасов пистолет. Впоследствие бе арестувана, направи пълни самопризнания и получи условна присъда. Историята ѝ бе разказана в игрален филм.

Споделяне

Още от България