За успешното потушаване на кризата около ПИБ

Банковата асоциация благодари на партиите, "спасената" банка дава бонуси на клиентите

Два дни, след като институциите си отдъхнаха, че страната се е разминала с банкова криза, благодарствените писма, обръщения и декларации продължиха да валят.

Във вторник Асоциацията на банките в България (АББ) разпространи съобщение до медиите, в което изразява своята "благодарност към президента, ръководителите на всички политически партии, БНБ и всички институции, участвали в консултациите при държавния глава на 29 юни, за твърдата им и ясно изразена решителност и готовност да се обединят в името на гарантирането на банковата и финансовата стабилност в страната"

Банковата система е една от най-конкурентните, модернизирани и реформирани индустрии в България, се посочва в съобщението.

От АББ подчертават, че системата се е завърнала към нормален работен режим благодарение на недопускането от страна на държавните институции и политическите лидери на разпространението на слухове и неверни твърдения.

"Разчитаме на същата решителност и консолидация и при предстоящите консултации между президента, парламента и политическите сили за осигуряване на плавен преход към следващото управление", посочват от АББ.

По същото време преодоляла ужаса от евентуален ликвиден срив, от Първа инвестиционна банка (ПИБ) съобщиха, че "банката премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти (физически лица), които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително), породена от криминалната атака срещу банката".

Всички сметки на "лоялните" клиенти на Fibank ще бъдат без такса за поддържане до края на годината. Лоялните клиенти ще получат и дебитна карта, която е без такса за поддръжка за първата година и с нея ще могат да теглят без такса от всички банкомати на територията на страната. Клиентите ще могат да внасят своите средства и да откриват нови сметки без такси, се казва в съобщението.

Преференциалните условия за лоялните клиенти влизат в сила от 7 юли 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес