Банковата система на Китай е изправена пред проблеми

Крайъгълният камък на китайската финансова система започва да се пропуква, пише "Уолстрийт джърнал". Банковият сектор на страната, който е ключова част от финансовата система, осигуряващ бурния ръст на китайската икономика през последните три десетилетия, усеща признаци на дисбаланс от дългите години на бърз кредитен растеж.

Банковото кредитиране на държавни предприятия и местни правителства доведе до свръхкапацитет. В страната са изградени редица скъпи и никому ненужни обекти: полупразни магазини, пътища и мостове, водещи за никъде.

Така се стигна до сериозни дългови проблеми на местните власти, на компаниите, както и на самите кредитори.

Сега банките се опитват да укрепят своите баланси. Те очакват съкращаване на доходите в най-близко време и нарастване на равнището на просрочени задължения. Но да привлекат нов капитал ще им бъде трудно – инвеститорите вече разпродават част от своите китайски активи, опасявайки се от забавяне на икономиката в страната.

Слабостта на банките е само част от по-всеобхватните проблеми на финансовия сектор в Китай. Анализатори посочват, че е налице ръст на кредитите, които не са отразени в баланса на банките. Този инструмент е бил нужен на банките, за да заобикалят ограниченията при кредитирането.

Ръстът на сенчестата активност в банковия сектор вече принуди Народната банка на Китай рязко да вдигне ставката на междубанковия кредитен пазар през юни. Тогава ставката по краткосрочните кредити нарасна почти до 30%, което предизвика паника на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?