Банковата сметка на Мартин Петров източена с 3.8 млн. лв.

Прокуратурата проверява случая на известния футболист, банката мълчи

Мартин Петров

Адвокатите на Мартин Петров са сезирали Софийска градска прокуратура за изтеглени без негово знание 3.8 млн. лв. от банковите му сметки в "УниКредит Булбанк".

Сигналът е подаден на 17 ноември и в момента се чака становището на наблюдаващия прокурор по него, каза говорителят на градската прокуратура Зорница Таскова пред Mediapool.

"Не мога да повярвам, че подобно грабителство може да се случи и то в държава от Европейския съюз. Изкарах парите си в чужбина, честно и пред очите на света, но ги вложих у нас. И… ето сега какво ме застигна. Не искам повече да коментирам, моля ви. Ангажирах за мой адвокат по случая корифея в търговското право Тодор Табаков, който вече работи по разнищване на аферата. Надявам се с неговия екип да помогнат накрая да има справедливост. Друга развръзка ще е срам за страната ни", коментира Мартин Петров пред "Труд".

От банката не пожелаха да кажат дали са направили проверка на твърденията на Мартин Петров,  дали има пробив във вътрешните им системи за сигурност, дори дали има уволнени и наказани по случая. Официалната позиция на финансовата институция е, че при оспорване на плащания в "УниКредит Булбанк" от който и да е клиент се извършва задълбочена проверка и се информират отговорните институции.

Измамата

Мартин Петров е установил измамата на 18 август 2017 г. при посещение в клон на "УниКредит Булбанк".

Тогава разбрал, че трудовият договор на назначения му от трезора личен банкер Ирина Ч.А. е прекратен още преди 10 месеца. В този период обаче уволнената служителка продължавала да предоставя на Петров информация за неговите сметки, депозити и операции. Разбира се, той не знаел за "малката подробност", че банковите новини и извлечения са фалшиви, пише "Труд".

Футболист №1 на България за 2006 г. поискал официални справки за движението на парите му и, след като ги получил, изпаднал в шок.

Оказало се, че в периода 2007 – 2017 година без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. Сред тях дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които бившият национал не познавал.

В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които и съпругът на Ирина Ч.А. Твърди се, че банковата служителка никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от Мартин Петров за извършване на въпросните финансови операции.

Повечето от тях са осъществени, докато футболният ас е бил извън България, ангажиран с тренировъчен процес и мачове на отборите, за които е играл.

Фаталната Ирина е назначена за личен банкер на Мартин Петров през 2003 г., когато той беше част от германския "Волфсбург".

Контролът в УниКредит Булбанк

Мартин Петров твърди, че той не е бил уведомен от банката за освобождаването на назначената му от трезора служителка. Не е получавал и справки от "УниКредит Булбанк" за движението на парите му.

Футболният ас настоява да се разследва и възможността да е станал жертва на организирана престъпна група, сформирана от Ирина Ч.А. вътре в банката.

Преди да сигнализира Софийска градска прокуратура, Петров е направил в присъствието на своите адвокати, серия срещи с ръководни фактори в "УниКредит Булбанк", но очевидно не се е стигнало до разрешаване на спора. От банката не пожелаха да коментират какво е договорено на въпросните срещи.

Няма информация и дали има други потърпевши клиенти на банката от бившата служителка Ирина Ч.А.

От трезора твърдят, че не могат да разпространяват детайлна информация, защото "клиентите на банките са защитени с банкова тайна". В същото време банковата тайна обхваща само конкретните данни, свързани с банковите сметки, но не и проверките за банката за нередности и опитите ѝ за разрешаване на случая.

"Ако реши, клиент може да направи публични твърдения за отношенията си с банки, но ние нямаме право да предоставяме каквато и да е информация – да я потвърдим или опровергаем в медиите. В случай, че който и да е клиент оспори плащания в банката, извършваме задълбочена проверка и сътрудничим на отговорните органи", се казва още в позицията на "УниКредит Булбанк".

Кой е Мартин Петров

Мартин Петров е представител на последното поколение български футболисти, които участваха на европейско първенство - през 2004 г. в Португалия. Той е един от "трите коня от каляската", както Димитър Бербатов нарече триото лидери в последния ни силен национален отбор. Третият е капитанът на отбора Стилиян Петров.

Мартин Петров е роден е на 15 януари 1979 г. във Враца. Едва 16-годишен става титуляр на местния клуб "Ботев". През 1997 г. преминава в редиците на ЦСКА. В 20-годишната си футболна кариера е играл за швейцарския "Сервет", германския "Волфсбург", испанските "Атлетико" и "Еспаньол" и английските "Манчестър Сити" и "Болтън".

Има 90 мача с 19 гола за националния отбор на България в периода от 1999 г. до 2011 г. с 19 точни попадения.

През 2006 г. е определен от медиите за футболист № 1 на България.

Споделяне

Още от Бизнес