Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банковата ваканция е била една от двете основни опции през 2014 г.

Бойко Борисов опитва да измъкне по-бърза оставка на Орешарски в банковия хаос

10 коментара
Банковата ваканция е била една от двете основни опции през 2014 г.

Обявяването на временна банкова ваканция у нас е била една от двете основни опции, между които е трябвало да избират българските политици в инфарктната неделя, 29 юни 2014 г.

Това става ясно от обявената в петък, в 19.10 ч., от президента Румен Радев стенограма от консултациите в разгара на банковата криза през лятото на 2014 г. при предшественика му Росен Плевнелиев.

Дългоочакваният документ не съдържа мащабни разкрития около тогавашната криза, а темата за причините за състоянието на КТБ се засяга само най-общо. Стенограмата е центрирана около усилията на президента, правителството и БНБ да осигурят отварянето на банките на следващия ден – понеделник. По време на целия разговор обаче се открояват упоритите опити на тогавашния лидер на опозицията Бойко Борисов да превърне темата от банкова в политическа и да притисне кабинета "Орешарски“ за бърза оставка.

Въпреки размяната на обвинения и провокациите по време на целия разговор в крайна сметка участващите в срещата лидери, сред които президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, лидерите на БСП Сергей Станишев, на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Лютви Местан, управителят на БНБ Иван Искров, подуправителят Калин Христов, стигат до консенсус.

Реално те вземат най-правилното решение към онзи момент, като едновременно избират да отворят банките в понеделник, като налеят ликвидна подкрепа от бюджета, и обявяват датите на предсрочните парламентарни избори (5 октомври) и на разпускането на парламента (6 август).

Президентът: Банковата ваканция ще ни убие

По време на дебата с лидерско поведение се отличава президентът Плевнелиев, докато тогавашният опозиционер Борисов залага на провокативни тези, макар че в крайна сметка застава зад общата позиция.

От стенограмата личи, че банковата ваканцията е била съвсем реален вариант за действие, който е обсъждан през инфарктния уикенд, а не просто незначително предложение, каквото се опитват да го представят към днешна дата определени експерти. Банковата ваканция най-вероятно е обсъждана по-подробно по време на предходните консултации в БНБ. Към момента на събирането при Плевнелиев консенсусът видимо вече е клонял към втория вариант – за спасяването на системата.

Авторът на идеята за ваканцията обаче остава неизвестен.

"Имахме 2 възможни сценария. Първи сценарий: въвеждаме ограничителни мерки - не могат да се извеждат големи пари кеш, не могат да се превеждат големи пари кеш навън и тези ограничителни мерки са временни, за да стабилизираме сектора.

Вторият вариант, който днес избираме, в който вярвам и аз, че е правилен - банките отварят, гарантираме подкрепа, работим за доверие и очакваме тези решителни мерки на всички нас да доведат до резултати. Това е в интерес на народа и на гражданите, поне него да не го паникьосваме“, заявява Плевнелиев.

По време на дебата вариантът с ваканцията, при която се блокира тегленето на пари от всички банки над определена сума за няколко дни, почти не е коментиран. Самият президент обаче е най-твърдата опозиция на този сценарий, като казва, че той "ще ни убие“.

Единствено Янаки Стоилов от БСП предлага при евентуално налагане на ограничения на влоговете, това да не бъде обявявано на обществото. "Някои от мерките за първия вариант могат да бъдат приложени, без да бъдат обявявани, без да бъдат с такива широкомащабни последици“, посочва той.

На това решително се противопоставя тогавашният съветник на президента Екатерина Захариева, която отсича: "Не, нищо подобно!“.

От стенограмата така и не става ясно на колко милиарда лева е оценяван към онзи момент ликвидният недостиг в ПИБ и в системата, нито с колко милиарда е било готово да участва правителството. От думите на Иван Искров става ясно, че БНБ е била готова да кредитира системата със свой ресурс, но впоследствие финансовата инжекция бе направена единствено от правителството.

Иван Искров: Един господ знае дали са верни отчетните форми на КТБ

Стенограмата започва със ситуацията в КТБ, като към онзи момент сценарият беше тя да бъде отворена на 21 юли. Иван Искров предлага на политиците това да стане чрез национализиране на институцията. Той е крайно скептичен, че Оманският фонд като миноритарен акционер би капитализирал банката. Неизвестно защо Искров, когато говори за въпросния фонд, използва словосъчетанието "Доган фонд“.

От стенограмата личи, че към онзи момент у Искров започват да се прокрадват съмнения, че КТБ може и да е източена. Един господ знае дали са верни отчетните форми на "Банков надзор“, заявява гуверньорът. Но това било, защото надзорниците в БНБ не били "разследващ персонал“. Той обаче предлага, ако има капиталова дупка в КТБ, правителството да я попълни.

Макар и БНБ да не е била наясно с източването на КТБ, ДАНС е имала подобна информация, намеква президентът Плевнелиев. "В това писмо ние разбираме, че ДАНС следи много внимателно ситуацията от години, констатира някакви неща“, посочва той, като изразява гнева си, че не е информиран навреме.
БНБ и правителството нямат принос към случилото се с КТБ

През цялото време и Искров, и премиерът Орешарски отказват да поемат вината за случилото се с КТБ и ПИБ. "БНБ няма никакъв принос към случилото се“, декларира управителят на централната банка. Орешарски пък категорично отказва да приеме настояването на Бойко Борисов за отстраняване на финансовия министър Петър Чобанов заради банковата криза и назначаване на негово място на подуправителя на БНБ Калин Христов. Орешарски дори заплашва, че ако се изпълни този сценарий, той ще отвори темата за това какво е правил "Банков надзор“ през последните години.

"Категорично няма да се съглася каквато и да е вина на кабинета да отиде в резултат на тази ситуация. "Лемън Брадърс" обърка целия свят, Ферейджъри си стоя до края на мандата и не чух даже и коментари някъде, че американският финансов министър бил виновен за фалита на "Лемън Брадърс". Напротив, ще се съпротивлявам, и въпреки моето уважение към г-н Искров и към Калин, и към останалите, ако тръгнем по този път, ще обърна говоренето срещу банковия надзор какво е правил последните години и защо е оставил банките така. Това трябва да бъде ясно“, заявява експремиерът.

Точка 1 в плана на БНБ: Да се говори с главните редактори

По време на заседанието БНБ предлага на политиците план от 7 точки за справяне със ситуацията, като точка първа е да се говори с медиите и да се мобилизира ДАНС.

"Първото, повтарям го още веднъж - незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата“, посочва Искров.

Друга точка в неговия план е криминализирането на слуховете срещу банки. "За банка се говори или добро, или нищо“, посочва гуверньорът.

Бойко Борисов: По-добре да правим панаири

Искров настоява за "ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки“. На това върло се възпротивява Бойко Борисов, който казва, че ще подкрепи БНБ, но не и правителството.

"Двете заедно не могат да вървят. Или БНБ напред и единствена да я подкрепяме, но с правителството няма как, няма да слушам дори. За кое правителство говорите? Г-н Станишев казва: държавата. Но тази държава доведе нещата до тук. Нали се разбрахме за избори, нали се разбрахме да подадат оставка, нали се разбраха да изместим фокуса от банките върху фокуса на политиката, ние да се млатим там колкото си искаме, но хората да се махнат от банките. Нали това се разбрахме? И когато видях г-н Чобанов по "Панорама" да обяснява, че всичко е стабилно... Когато каже, че е стабилно, това е все едно да ти каже : добър ден, и пускаш лампата веднага. Значи ситуацията е зле. Дайте да изместим фокуса от банките, а не да слушаме Искров“, настоява Борисов.

Той дори е готов да се "жертва“ и да прави панаири само и само хората да се насочат към политиката, вместо към банките.

"По-добре ние, политиците, да се жертваме, там да правим панаири. Отместете го този фокус, за да се успокоят хората“, заявява лидерът на ГЕРБ.

Впоследствие Искров настоява и за "пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на депозити“.

"Тук не говорим въобще за никакви такива варианти, за които намекна г-н Плевнелиев и не е необходимо да ги обсъждаме към този момент“, коментира Искров, очевидно отхвърляйки категорично идеята за банкова ваканция.

Искров предлага да се викне МВФ

Искров настоява и за незабавно уведомяване на Европейската комисия и Международния валутен фонд за ситуацията, като пояснява, че до момента се криел от чуждестранните си колеги, защото не знаел какво да им каже.

Накрая гуверньорът лобира и за "внасяне на доверие в този момент в страната чрез даване на мандат на правителството и на БНБ за водене на преговори с МВФ и Европейската комисия при необходимост“.

На тази пък идея силно се противопоставя лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Не смятам, че разговори с МВФ, ние поне не сме съгласни да се упълномощава което и да е правителство за водене на разговори с МВФ“, заявява той.

Накрая, в голяма част от стенограмата политиците обсъждат какви най-безболезнени и правилни послания да излъчат пред обществото и как да се подредят за изявлението пред медиите. Меглена Кунева предлага да се намерят "крилати фрази“.


ТОП ЦИТАТИ:


Росен Плевнелиев:

Уважавам всяка една от политическите партии, убеден съм, че ще се борите да спечелите доверието и да управлявате. Въпросът е какво ще се управлява, ако в следващите часове и дни не вземем единодушно отговорни, силни и ясни мерки.

Нека това, което се чуе тук, да остане тук, нека всеки един от нас внимателно премери
публичните си послания след това.

Второ, ние очакваме БНБ като силен регулатор, който се ползва с доверие, да работи за повече доверие. Това означава каквото пише в закона - ясно, решително и точно. Очакваме също така да се погледне на сектора като системен проблем, но да не се изпуска от очи справедливостта, която е основен проблем за гражданите. Ако някой е източвал банка, той е източвал банка. Същевременно, обаче, ако ние си даваме сметка, че започна да се говори за ваканции, за банкови ваканции, това ще ни убие. Ако започнем да говорим за Кипър,... но България не е Кипър. България е България, 30% капитализирана банка, в Европа са 8. Тази банка е по-капитализирана от средноевропейската. Защо се случва така?

Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника. Паниката е лош съветник. Същевременно секторът е капитализиран, имаме кризи на доверие, имаме криминална атака, но нямаме банкова криза, нямаме такава, според мен.

В това писмо ние разбираме, че ДАНС следи много внимателно ситуацията от години, констатира някакви неща, същевременно информира президента след петък. На това писмо аз съм реагирал изключително остро, надявам се то да е стигнало и до министър-председателя и до председателя на парламента.


Иван Искров:

БНБ няма никакъв принос към случилото се.

Съответно в рамките на час и нещо, след 2005 г. не ми се беше случвало подобно нещо, се наложи да намерим двама квестори - един наш служител с една госпожа, която сме ползвали при последната случка 2005 г., Международната банка за търговия и развитие беше малка банка, но в 12.30, цитирам по памет, вече УС беше свикан, докладната беше налице, предложенията бяха налице и ние назначихме квестори, с което изпълнихме единствения си възможен законов ангажимент и отговорност към този момент, с което банката затвори и прекрати своите операции както в страната, така и в чужбина.

Първото, повтарям го още веднъж - незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата.

Колкото по-дисциплинирани сме, говорим по един и същи начин и не плашим хората, медиите виждам, че проумяха, след като години наред говорят колко е важно, че говоря колко е важно, че за банка се говори добро или нищо, най-накрая разбраха, че това е най-криво разбраната, както нарече един вестник скоро, разбираме управителя, за финансова стабилност и виждам, че от 2 дена тук се държат по съвсем друг начин - и електронните медии, и вестниците.

Отчетните форми (на КТБ пред "Банков надзор“, б. р.) се оказва, че нищо чудни да не са верни, един господ знае. Никой не знае. Затова казвам, че примерно, ако се вярва на публикации, на някои неща, които се споменаха и от прокуратурата, вероятно отчетните форми, по които работи Банков надзор..., тук искам да направя разлика между отговорностите, мисля, че имам възможност да го кажа и на колеги от прокуратурата - одитори и банкови надзорници не са оперативно разследващ персонал.

Най-големият риск е безразборното говорене. И оттук, ако не излезем с единна позиция, това е най-големият риск.


Сергей Станишев:

Ние се намираме в абсурдна ситуация. Всички твърдят - международни експерти, български експерти, че българската система е високо капитализирана, високо ликвидна, огромни резерви на БНБ... , така ли е? Преди няколко дни успешна емисия на правителството на международните пазари, което също говори за доверие в системата. Отвътре в България разклащаме системата. Това е абсурдна работа.

Не смятам, че разговори с МВФ, ние поне не сме съгласни да се упълномощава което и да е правителство за водене на разговори с МВФ. И ще Ви обясня защо. Финансистите добре знаят, че за целия период 1997 - 2001 г., когато имаше (до 200-17 г.), МВФ се занимаваше и занимава като ресурс с осигуряване на проблеми с платежния баланс основно. Аз знам, че сега вече не. И целият този ресурс е бил сравнително ограничен. Г-н Христов, искам това много ясно да го кажа. Идеята как ще дойде МВФ в държавата и ще ни управлява и ще определя какви реформи в различни сектори ще се правят, БСП категорично не подкрепя. Искам това ясно да го заявя тук пред всички. Това е лишаване от национален суверенитет.


Янаки Стоилов:

И искам да подчертая, че преди ние да имаме отговор на въпроса - утре българските банки ще отворят ли и ще работят ли, смятам, че е безотговорно да обсъждаме каквито и да е други политически теми, които засягат главно нас. Защото хората отвън се интересуват дали утре тази система ще функционира. Ако ние нямаме отговор на този въпрос, мен твърде малко ме вълнуват другите теми, които са в нашия дневен ред.


Бойко Борисов:

Двете (подкрепата за БНБ и правителството, б. р.) заедно не могат да вървят. Или БНБ напред и единствена да я подкрепяме, но с правителството няма как, няма да слушам дори. За кое правителство говорите? Г-н Станишев казва: държавата. Но тази държава доведе нещата до тук. Нали се разбрахме за избори, нали се разбрахме да подадат оставка, нали се разбраха да изместим фокуса от банките върху фокуса на политиката, ние да се млатим там колкото си искаме, но хората да се махнат от банките. Нали това се разбрахме? И когато видях г-н Чобанов по "Панорама" да обяснява, че всичко е стабилно... Когато каже, че е стабилно, това е все едно да ти каже : добър ден, и пускаш лампата веднага. Значи ситуацията е зле. Дайте да изместим фокуса от банките, а не да слушаме Искров

По-добре ние, политиците, да се жертваме, там да правим панаири. Отместете го този фокус, за да се успокоят хората.

Утре в 10 часа извънредно заседание на парламента, сменят финансовия министър и той подписва транзакцията. Ако не може, ако Орешарски си подаде оставката, по конституция трябва да падне правителството и тогава идва датата на избора септември. Затова може да падне цялото правителство без премиера. Той може да ги свали всичките. А финансовият министър, защото, г-н Цонев, в случая говорим на един глас, в 11.00 ч. може да има финансов министър, който да подпише, а обществото ще се успокои, когато сме взели днес тези решения, и идва нов екип, който да спасява положението. Този екип е довел до това положение. Вие бягате от този отговор досега. Кой доведе държавата до това състояние?

Г-н Президент, повярвайте ми, трябва да сме всички долу в този вид, в който сме. По-добре да се забавим 15 минути и да чуем какво ще предложат колегите, какво ще приемат, "да" или "не", можем да бъдем по-експедитивни, слизаме долу и тогава четете всичко това. Ние няма как да приемем, че ще ги подкрепим във всичко, те са си готини и остават. Няма как да стане. А силно ще бъде като се изправят всичките партии, които сме тук, Вие говорите отпред, ние сме отзад...


Лютви Местан:

Ако изходът са предсрочните избори, казахме, че са, т.е. не се връщаме към тази тема, правим го. Оставка - кога, също днес тук. Едно е ясно, че имаме хоризонт, имаме дата, която е фиксирана, за да няма злоупотреба, и ние няма да отстъпим от постигнатото споразумение. Няма да се възползваме от ситуацията, за да удължим изкуствено живота на кабинета.


Николай Бареков:

Смятам, че трябва да се спре да се говори по телевизиите, дори и телефонните интервюта на някои лидери нагнетиха доста напрежение събота и неделя.


Радан Кънев:

Аз бих предложил, тъй като призивът да не се тегли, вече в голяма степен се изхаби, той, до когото е стигнал, стигнал е, дай Боже, аз съм оптимист и мисля, че е стигнал до доста хора, тоест, той е свършил своята работа за по-образованата, за по-трезво мислещата част от населението. На другите трябва да се каже друго - трябва да се каже: заповядайте, теглете, банките ще плащат.


Калин Христов:

Само едно уточнение към това, което г-н Кънев каза.
Ако кажем, че банките ще отворят утре, излиза, че е имало хипотеза да не отворят. Нека избягваме такова нещо. Да се каже, че банките работят нормално и ще продължат да работят в нормален режим.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #10

  Това беше опит на опозицията да повтори по познатия от 1996г сценарий за сваляне на правителството. Огромна роля в начинанието изиграха/предполагам не случайно като се има в предвид кариерата му и кой го преизбра за втория му мандат/Искров и стоящите зад него. И успя, но без трагичните последствия от миналото само поради здравия разум на Орешарски и правителството му. А решението за подкрепа на банките можеше да се вземе и без Искров да създава паника и несигурност в подходящ за опозицията момент, но тогава нямаше да падне правителството. А Искров се измъкна като пъзня из гащи.

 2. Ощавен маркиз
  #9

  Тука има един превъзходен коментар - на "Николина"... Поздравявам я! И в тази връзка споделям: Докато в нашата бавноразвиваща се пост-цоциалистическа республичка позволяваме/избираме/назначаваме "експертни" полит-имбецили, които да си кадруват граждански ИМБЕЦИЛНИ иксперти - НЕМА ДА ДРЪПНЕМ твърде. Нито в икономиката, нито в стандарта и културата на живеене, говорене и проч. Жалко, кадърен и талантлив народ сме, а ни управлеват, секаш сме ненормалници.

 3. Знайко
  #8

  Май льотчикът си вкара автогол с публикуването на стенограмата. След прочитането й всеки що-годе мислещ българин ще направи сравнение между достойното лидерско поведение на Плевнелиев и неговото поведение "Да се снишим...".

 4. Pesho Valkov_deactivated_1516474286
  #7

  От стенограмата става ясно че дори и на този съвет при президента се е разигравал театър. Всички знаят за какво става въпрос но се правят на луди.

 5. Nikola
  #6

  Права е Николина -сценарият започва със създаването на банката и с пренасочването на бюджетен ресурс (сметките на държавни дружества) към нея. После следва говоренето - за концентация, за закон за деконцентрация на този ресурс, за ликвидност и т.н.Стенограмата показва нещо много ясно, но умишлено неназовавано - че сценарият и сценаристите са известни в една или друга степен на участващите (доколкото те са различни от сценаристите), но те като дявол от тамян бягат от темата за тях, а се грижат как

 6. harv
  #5

  От стенограмата е видно, че Бойко Борисов е основния виновник за фалита на КТБ в стремежа си да предизвика предсрочни избори. Личи , че е имало договорка правителството да подаде оставка по настояване на Борисов, защото правителството не било "наше". Стенограмата е уникална! Чудно ми е, защо журналистите коментират несъществените неща в нея!

 7. симпатяга
  #4

  Господин гуверньорът изобщо не е бил в час или може би е бил много вътре.

 8. ARROGANT
  #3

  След разсекретяването на стенограмата трябва и медиите да си отворят архивите за периода 10.06.2014г. до 25.06.2014г. където много добре се вижда и чува "КОЙ" руши доверието в банковата система с непрекъснатите си изяви и безумните си, целенасочени изявления, че "една или две банки ще фалират", че "държавата ще фалира", че "колко е зле банковата система" и подобни от тоя род. За няколко дни тоя негодник успя да изкара вече уплашените вложители и нареди пред офисите на банките да теглят депозитите

 9. Николина
  #2

  Искров е некадърник, който дори не може да се изразява правилно. Явно е поставено лице, от което се иска да си затваря очите. Ясно се разбира, че БНБ и ДАНС са знаели, но са били принудени да прикриват истинското състояние. Всичко е било решено и планирано преди тази стенограма, някъде другаде и от други лица. КТБ е политическо корупционно творение и беше убита от същите тези политици, които са се възползвали.

 10. [email protected]
  #1

  Ех тази медия бе.Все Бойко и боде в очите! Пак не сте разбрали какво е казал Бойко.Явно толкова сте "умни" че някой трябва да ви дообяснява!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.