Банковите карти ще влязат в мобилния телефон

Банковите карти ще влязат в мобилния телефон

В България скоро ще е възможно банковата карта да бъде внедрена в мобилния телефон, стана ясно от изказване на Цветанка Минчева от УниКредит Булбанк пред БНР.

Тя обясни, че 90% от инфраструктурата за предоставянето на услугата, която е много популярна в Европа, вече е готова.

"Много важно ще бъде масовото желание на потребителите, след като видят, че това е удобно и няма нужда да носят пластиките на картите със себе си, да използват този вид услуга. Развитието на технологиите влияе на начина, по който хората избират да банкират и банките трябва да отговорят на тези изисквания и непрекъснато развиват и внедряват нови услуги. Мобилните банкирания са дори малко по-сигурни", обясни Минчева.

"Плановете на УниКредит са през 2019 г. над половината от всички клиенти на групата да използват онлайн банкиране (в момента този процент е 44%). Значим ръст се очаква и при мобилното банкиране, като през тази и следващата година процентът на клиентите, използващи мобилно банкиране, се очаква да достигне 47% спрямо сегашните 28%.", заяви Енрико Минити, главен оперативен директор и зам.-председател на УС на УниКредит Булбанк.

"За една година отчитаме ръст от повече от 50% на потребителите на дигиталните банкови услуги на УниКредит Булбанк", каза Джакомо Волпи, директор "Банкиране на дребно" и член на УС в УниКредит Булбанк.

Трезорът инвестира в т. нар. "филиали на бъдещето" още от 2013 г. Оттогава насам по този модел са изградени и обновени общо 28 филиала или 17% от клоновата мрежа на банката. Най-новият "филиал на бъдещето" се намира в централата на УниКредит Булбанк в София. Във "филиалите на бъдещето" двойно повече трансакции се правят на банкомат и 30% от депозитите се извършават в зоната за самообслужване.

Споделяне

Още от Бизнес