Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банковите лихви или играчка-плачка

34 коментара
Банковите лихви или играчка-плачка

След като стана ясно, че Министерството на финансите (МФ) обмисля използването на средства от Сребърния фонд за изплащането на дълг, самият министър хвърли поредната недомислена идея в публичното пространство.

Както стана ясно, министерството не се е отказало от похода срещу "високите" банкови лихви и вече е подготвило конкретни предложения за законови мерки, които в крайна сметка да намалят цената на кредитите. В рамките само на две седмици от МФ решиха да променят не само предназначението на средствата в Сребърния фонд, но и дейността на самото си ведомство, която според тях би следвало да включва и провеждане на квазипарична както и търговска политика на отделните банки.

Предложените законови мерки за стимулиране на кредитирането са три:

- Въвеждане на единна база за изчисляване на лихвите като СОФИБОР или ЮРИБОР вместо сегашния базов лихвен процент (БЛП, индивидуален за всяка банка) плюс надбавка.

- Промени в плащането на банковите такси

- Регулации за кредитите под 400 лв.

Според първата мярка, ако досега лихвата по кредит в една банка е била БЛП + X%, с промените да стане например СОФИБОР + Y%, където Y% ще бъде по-голяма от X% в общия случай. Причината за сигурното увеличение на тази надбавка е, че банките не се финансират единствено на междубанковия пазар, местен или международен, а разчитат и на депозити и кредити. Т.е. СОФИБОР, който е индекс на котировките на необезпечени депозити в български левове, предлагани на българския междубанков пазар, е само един елемент от цената на привлечения ресурс в банките, от който се финансират кредитите.

През последните години средствата от междубанковия пазар играят все по-малка роля в банковото финансиране в страната. Търгуваните обеми на междубанковия пазар в България средно за януари 2012 г. са намалели с 21.6% в сравнение с януари 2008 г. Това е спад от 344 млн. лв. на малко под 270 млн. лв.

Същевременно привлечените от банките средства от местни и международни кредитни институции под формата на депозити и репосделки е намалял с 42% или общо с 11.7 млрд. лв. в периода декември 2008 г. – декември 2011 г.

За същия период привлечените средства от депозитите от нефинансови институции и домакинства се увеличава с 26.8%, което е 11.3 млрд. лв.

С други думи банките все по-малко разчитат на привлечени средства на междубанковия пазар (който има отношение към СОФИБОР) или на международните пазари (т.е. ЮРИБОР) и все повече - на депозити.

Предложенията на МФ ще доведат единствено до въпроси от рода на "Защо СОФИБОР намалява или не се променя, а надбавката по кредита ми расте“, но няма да имат ефект върху крайната лихва, която кредитополучателите плащат.

Второто предложение е еманация на непресъхващото желание на държавата да налага регулации навсякъде. Идеята някои такси да се обявят за незаконни или да се делят между банката и кандидатите за кредити изглежда безсмислена, защото банката ги налага, за да покрие разходите за дадена дейност, като си начислява и съответната печалба.

Ако трезорите поемат част от таксата или тя изобщо бъде обявена за незаконна, това означава, че те ще имат по-високи разходи, които ще бъдат прехвърлени върху кредитополучателите чрез по-високи такси, чрез по-висока цена за обслужване на кредита, или по-лошо, чрез по-високи лихви за всички клиенти на банката. Това няма да направи кредитите по-евтини или привлекателни, просто ще принуди банките да прибегнат до "нововъведения” при ценообразуването.

Като оставим настрана факта, че подобни промени няма да имат особен ефект, можем да се концентрираме върху по-важния проблем – прозиращото желание на МФ да провежда квазипарична политика.

По принцип промяната в лихвения процент като инструмент на паричната политика работи по следния начин: централната банка, а не министерството на финансите в дадена страна променя основния лихвен процент (ОЛП), на който търговските банки могат да получат краткосрочно финансиране от нея. Ако ОЛП се понижи, банките имат достъп до по-евтин ресурс и конкуренцията за пазарен дял ги кара да намалят лихвите за крайните си клиенти. Очевидно МФ иска да постигне именно този краен ефект – по-ниски крайни лихви, които се очаква да доведат до повече отпуснати кредити и в крайна сметка – по-висок икономически растеж.

Валутният борд изключва възможността за провеждане на парична политика чрез осигуряване/отнемане на ликвидност на търговските банки (с изключение на задължителните минималните резерви). Дори и България да разполагаше с такива инструменти за провеждане на самостоятелна парична политика, Договорът за Европейския съюз изрично забранява на управляващите в страните членки да оказват влияние върху решенията на централните банки в страните им.

С две думи той разделя воденето на фискална и на парична политика.

Ако трябва да обобщим, предлаганите промени в България целят чрез административни мерки да бъде наложено на трезорите да намалят лихвите си.

Управляващите искат със законови мерки да им намалят печалбите в момент, в който 9 от 31 банки в България са на загуба. Очевидно мерките лесно могат да бъдат заобиколени от банките както по отношение на таксите, така и по отношение на лихвите по кредитите, което обезсмисля техния замисъл. Ако пък банките по някаква причина не успеят да ги заобиколят, единственият ефект, който би последвал от тези мерки, е нежеланието на банките да кредитират при тези ограничителни условия и още по-свит кредит.

По-големият риск обаче остава стремежът на управляващите да провеждат квазипарична политика.

В развитите пазарни икономики има разделение на институциите, които провеждат фискална и парична политика и те са независими една от друга. Европейското законодателство забранява оказването на влияние в паричната политика от страна на управляващите. България сама се отказа от провеждането на парична политика преди 15 г.

На този фон наистина ли искаме да започнем да експериментираме?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #34

  Кога ще станем бяла държава и ние. Кога регулаторните органи и БНБ ще почнат да спазват законите. Вижте какво става в Америка и преценете за какво им даваме заплати на нашите регулаторни органи. По зле и от бананова държава сме. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/02/09/1762682_banki_shte_vurnat_prinuditelno_40_mlrd_na/

 2. Анонимен
  #33

  Избори чукат на вратата.Заради това е цялата дандания.Дянков ще сваля лихви,Стайков му опонира,тумба-лумба шикалка,ние се бориме с банките,редно е пак да сме на власт.Надяват се да забравим,че стовариха цялата криза,предизвикана от същите тези банки,върху "...лошия материял...",което си е управление само и изключително в тяхна полза.Бойко също обърна временно посоката - щели да подпишат АСТА с резерви,мораториум върху проучванията за шистов газ(не че са спрели проучванията!).Докопат ли се пак до властта и АСТА,ще имаме и шистов газ ще добиваме и банките пак ще си ни газят,монополите ще продължат да вдигат цени,абе направо умирачка...

 3. Анонимен
  #32

  Щом ИПИ са против това, значи Дянков е на прав път :)

 4. Анонимен
  #31

  Каквото банките си направят сами и Дянков не може да им го направи

 5. Анонимен
  #30

  ББ назначи едно недоразумение, една от най-крадливите по време на предишното управление - Боряна Пенчева за зам.-министър. В Брюксел не искат и да чуят за нея. Няма -има около 20тина милиона е гушнала госпожата. Но в Брюксел се знае за това. Ей такива ще ритнат столчето на ББ, за съжаление. Дъщеря на соло-т-к на бай Тошо, негов съветник по соц-интеграция-Георги Георгиев.Протеже на Пирински и Миглена Плугчиева... Да изброявам ли още????

 6. Анонимен
  #29

  В БГ вероятно лошите кредити са на свързани компании, не трябва да се вярва в лош късмет, а в целенасочено ограбване вероятно с подкрепата на Европа?

  As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted involuntary in my sinuses with something like hearing apparatus (visible on MRI), that transmits on a particular frequency wireless network (TETRA, commersial) and allows mind control. It is connected to the nerves.

  There was an attempt to be bribed

 7. Анонимен
  #28

  г-н Стайков, ние не ядем доматите с колците..но да кажем че не сте ползвали кредит и не знаете - "надбавката" е фиксирана и винаги е била такава. Така че мерките на г-н Дянков ще имат ефект, и те ще са в посока нормализиране на банковия пазар, засилване на конкуренцията и най-вече връщане доверието на клиентите им.

 8. Анонимен
  #27

  Скоро не бях чел по-лобистка статия. Който я е писал явно няма и най-фундаментално понятие какво е договор и как може да се променя и просто говори наизуст. А иначе, не му а работа на Дянков да регулира лихвите. Със закон може само да им се сложи лимит, за да няма лихварство. Останалото, вече го има в закона с малкото изключение, че с последните промени в Закона за потребителските кредити ГЕРБ първи в Европа допуснаха възможност банките сами да си определят референтния курс. И то само при потребителските кредити! Такава възможност в Търговския закон няма:)

 9. Анонимен
  #26

  Този който е писал статията май не е зимал кредит в БГ никога или не разбира от макроикономика - БНБ е регулаторът в БГ и не може да определя лихвите на никоя банка. МФ може обаче, и Дянков е прав ако го направи и не е късно, да промени Закона за кредитите в който лихвите се формират както им дойде на банките и могат да ги променят едностранно. Това е лудост. БНБ нищо няма да направи сама, МФ може да ги сплаши и да промени лихвите, примерно EURIBOR определен максимален процент, примерно 2%. Така няма да има плаващи лихви както им дойде. Относно таксите - те са отвратителни, и в други страни е така, но в БГ определено трябва да се намалят с 50% мин.

 10. Анонимен
  #25

  До 24 Абсолютно съм съгласен с теб!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.