Банковите печалби за деветте месеца надхвърлиха миналогодишните

ПИБ вече е погасила по-голямата част от отпусната й държавна помощ

Банковите печалби за деветте месеца надхвърлиха миналогодишните

Двадесет и осемте банки в България отчитат печалба от общо 795 млн. лв. за деветте месеца на 2015 г., която надхвърля със 7 на сто инкасирания през цялата минала година положителен резултат на финансовите институции и е с 30 на сто повече спрямо същия период на 2014. Това сочат данните на Българската народна банка за състоянието на финансовите институции у нас за първите девет месеца, цитирани от Инвестор.бг в понеделник.

Отчетите на банките сочат още, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е погасила по-голямата част от отпусната ѝ през 2014 г. държавна помощ от 1.2 млрд. лв., за да подсигури ликвидността си.

От справката за депозитите се вижда, че вземанията на сектор "Държавно управление" (включва не само централното правителство, но и общини и ведомства) в ПИБ са намалели до 556 млн. лева. Към 31 март, откогато са последните данни, те бяха 815 млн. лева.

ПИБ в същото време отчита печалба от 10 млн. лв. за деветмесечието.

С най-голяма печалба приключва периода "Банка ДСК" – с 246.8 млн. лв., следвана плътно от "УниКредит Булбанк", чийто положителен резултат е 243 млн. лв. заради извършените обезценки на активи. "Юробанк България" отчита печалба от 71.6 млн. лв., "Райфайзенбанк България" – с 67 млн. лв., и "Обединена българска банка" – с 56.4 млн. лв. Само те формират около 86% от общата печалба на сектора.

Абсолютният ръст е най-голям при Юробанк – с 54.,4 млн. лв., след като в края на септември 2014 г. банката спечели 17,2 млн. лв.

По относително повишение, т.е. най-голям процентен ръст, първа е "Инвестбанк". За периода януари-септември 2015 г. печалбата на банката е вече 1.22 млн. лв. при 82 хил. лв. за същия период на миналата година. Това е подобрение с 1.133 млн. лв., сочат още данните.

С най-голяма загуба в края на периода е "Банка Пиреос България" – с 59.7 млн. лв., като отрицателният финансов резултат се влошава от края на септември, когато е бил на минус 25.5 млн. лв.

По размер на загубата следва Търговска банка "Виктория", която отчита 7.43 млн. лв. "Алфа Банк", българският клон на БНП-Париба и "ИНГ Банк" също са на загуба, след като година по-рано бяха на печалба.

От останалите губещи – "Българо-американска кредитна банка", "Токуда банк" и клонът на турската ИШБАНК – намаляват загубите, съответно – със 70% до 2.9 млн. лв., с 83% до 948 хил. лв. и с 83% до 78 хил. лв.

Ако темпът на ръст на общата банкова печалба се запази, 2015 г. може да се окаже третата поредна година с ръст на печалбите на банките от кризата насам. Освен това резултатът може да надхвърли и прага от 1 млрд. лв. За последно секторът реализира резултат над тази граница през 2008 г., когато спечели близо 1.39 млрд. лв.

Дали това ще се случи зависи от размера на обезценките, които търговските банки ще заделят до края на годината. А такова може да се очаква заради с мерките по прочистване на балансите на търговските банки преди фактическия старт на проверката на качеството на техните активи и стрес тестовете, предвидени за 2016 г., посочва изданието.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?