Банковите плащания може да охладят руските купувачи на наши имоти

Банковите плащания може да охладят руските купувачи на наши имоти

Промяната в Закона за нотариусите, според която сделките с имоти ще се разплащат само по банков път, ще усложни допълнително нелеката ситуация на пазара на ваканционни жилища у нас. Това твърди компанията за имоти "ГрийнЛайф" в доклад за сегмента, публикуван във вторник.

Според компанията 95% от сделките с ваканционни имоти са с руски граждани, а 90% от тях плащат със спестени средства. Промяната ще изкара на преден план редица конкретни казуси, а реакцията при тяхното разрешаване ще бъде знак за зрелостта на нашия пазар и участниците в него.

Още повече руските купувачи силно се влияят от препоръки – те обикновено разбират за инвеститора и проекта от свои приятели или познати, което прави отговорността на всички участници в процеса много по-висока.

Над 80% от всички останали плащания към момента се извършват по банков път, сочат данните на "ГрийнЛайф". Причината е, че в момент на криза купувачите се подсигуряват с повече законни доказателства за плащането, които да използват, ако се стигне до съд. Единични са случаите, в които първата вноска средно от 5000 евро се носи на ръка. Затова и забраната на такъв вид плащане няма да повлияе на пазара в дългосрочен план. Междубанковите плащания гарантират и много повече сигурност при сделките "на зелено", които крият по-голям риск.

Сделките с имоти през 2009 г. са близо 5 пъти по-малко от тези през 2008 г. Статистиката повлия психологически на намеренията на инвеститорите и повечето от тях абдикираха, като за нови проекти дори не се говори. Това казва Мариана Даскалова, търговски директор в "ГрийнЛайф".

"Как поведението на предприемачите ще бъде изтълкувано от външния пазар – като икономически обоснована предпазна мярка срещу свръхпредлагане в момент на ограничено търсене или като знак, че липсва вяра в бъдещето на сегмента, ще знаем през пролетта на следващата година", коментира Даскалова.

Очакванията на анализаторите са пазарът през първите месеци на 2010 година да се движи от руските купувачи, които търсят максимална отстъпка в цената и в общия случай качество, по-високо от предлаганото на масовия пазар. Допълнителните услуги и съоръжения в комплексите също са от голямо значение за сделките, които се реализират в момента.

"Изминалите през есента изложения за имоти в Русия не показаха съществени разлики в поведението на купувачите", допълва Даскалова. Нейното обобщение е, че последното тримесечие на настоящата година не се различава с нищо от предходното. Според нея тенденцията ще се запази и през първите три месеца на 2010 година.

“Ако следваме световните тенденции за подобряване на пазара, основания за оптимизъм и реално по-добри резултати на родна почва можем да очакваме след май догодина", каза експертът.

Първите знаци за излизането от кризата на Великобритания също ще окажат влияние на пазара, който ще се отърси от проблемите на вторичното предлагане и трудностите при затварянето на сделките. През последните два месеца англичаните спряха да използват кризата като оправдание за забавени плащания. Нещо повече – ниските цени на имотите у нас заедно с ясните вече перспективи за бъдещето могат да доведат и нови клиенти от тази група.

Споделяне

Още от Имоти