По идея на финансовия министър и за по-бързо разследване на данъчни измами

Банковите сметки влизат в общ регистър

Горанов защити кампанията с" Булгартабак" срещу контрабандата и прикани и други фирми да инвестират в такива инициативи

Банковите сметки влизат в общ регистър

Информацията кои български граждани имат банкови сметки, в кои банки са и колко на брой да бъде събрана в единен регистър подобен на този за кредитите. Такова предложение за промяна в законодателството анонсира от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов в петък.

Според него регистърът трябва да се поддържа от БНБ, а целта е властите да получават по-бързо информация при разследвания за пране на пари или данъчни измами.

Горанов обясни, че за целите на базата данни няма да се събира информация за това колко са парите по сметките в банките. Според последно обявените от БНБ статистически данни депозитите на фирми и домакинства са почти 12 млн. Събирането им в единен регистър щяло да покаже кой човек колко сметки има и в кои банки. Така нямало да се налага властите да искат тази информация от всяка финансова институция поотделно, както е сега.

Проверката в регистър щяла да спести време, тъй като в момента събирането на данните отнемало месеци, а през това време те вече можело да не са нужни или да са се променили.

900 000 лв. постъпления от сметки на българи в Швейцария

Горанов обясни идеята си в отговор на депутатски въпрос за това каква информация са получили българските данъчни за сметки на българи в швейцарски банки. През 2010 г. тогавашният шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов обяви, че очаква подобни данни от Германия, която купи диск с информация за сметки в Швейцария. В петък Горанов заяви, че уговорката от преди почти 5 години е била германските власти да уведомят българските си колеги, ако в хода на своите разследвания, се натъкнат на български граждани в списъците, които притежават. "Такава информация досега не е постъпвала", каза финансовият министър.

"Към настоящия момент информация за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария, се получава от НАП по силата на споразумение между Европейската общност и Швейцария", обясни Горанов и добави, че то е в сила за България от 2007 г. Според него ако българите с швейцарски сметки не искат самоличността им да бъде разкривана, те плащат данък върху лихвите от депозитите си според швейцарските закони. След това данъчните в Швейцария превеждат сумите на българските си колеги. За 2013 г. по тази процедура по сметката на НАП са преведени около 900 000 лв. "Информация за 2014 г. ще получим през 2016 г.", обясни Горанов.

Той добави, че българските данъчни получават информация за хората със сметки в Швейцария само ако те са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък в Швейцария.

Финансовият министър припомни още, че от 1 януари действа нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Тя дава възможност на данъчните да искат информация за това дали българи имат сметки в Швейцария, но при положение, че срещу тях се водят разследвания за укриване на данъци. "Досега България не е отправяла запитвания за банкова информация до Швейцария на основание посочената клауза, тъй като тя се прилага за данъчни производства, стартирани не по-рано от 1 януари 2014 г.", обясни Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?