Банковите тайни на магистратите да се разкриват по-лесно, реши НС

Предложението мина на първо четене без особени дебати

Банковите тайни на магистратите да се разкриват по-лесно, реши НС

Парламентът прие без особени дебати в четвъртък предложението за промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която се дава право на Инспектората към ВСС да има достъп до банковите тайни на магистратите при изрично заявено от тях съгласие.

Идеята на правосъдното министерство включва и хипотезата – при отказ инспекторите да сезират съответния районен съд и той да се произнася по искането. Предложението бе подкрепено на първо четене от 96-има депутати, едва двама гласуваха "против", а 41 се въздържаха.

Тодор Байчев от БСП заяви преди вота, че левицата няма да подкрепи промяната в ЗСВ, въпреки че си давала сметка, че целта е да се оптимизира законовата уредба, след като са възникнали някои въпроси в практиката по приложението на закона.

Той обаче постави въпроса дали с облекчаването на процедурата по разкриване на банковата тайна на магистратите не се изземвали функциите на районния съдия, който безпристрастно да реши.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов декларира, че съпартийците му от ГЕРБ подкрепят законопроекта, изготвен от правосъдното министерство след продължителна и прецизна работа заедно с върховните съдилища, прокуратурата и ВСС.

"Природата, произхода на предлаганите промени е от магистратурата и целта е да се отстранят спънки по прилагането на закона", обясни Кирилов, добавяйки, че с приемането на поправката щяла да се подобри дейността на съдебната власт.

Той припомни, че възнамерява между двете четения на законопроекта да предложи и друга промяна в ЗСВ – председателят на Върховния административен съд да може да командирова и съдии от общите районни и окръжни съдилища.

Инспекторатът към ВСС призова за приемане на по-лесен механизъм за разкриване на банковата тайна на магистратите още през септември м.г. Целта е инспекторите да получават от БНБ информация за паричните задължения на магистратите и техните близки, за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и данни за наетите сейфове в банки и техните пълномощници.

Отделно от това, с промяната се въвежда двойно увеличение на срока за проверка на имуществените декларации – от три на шест месеца. Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна тайна. Те се разпростират и към съпрузите (или хората във фактическо съжителство) и непълнолетните деца на магистратите.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?