Банковият превод в Европа поевтинява с поне 30 лв.

Банковият превод в Европа поевтинява с поне 30 лв.

От 2019 г. българските граждани и фирми, изпращащи банкови преводи в страни от Евросъюза, драстично ще намалят разходите си за тези транзакции. Това става възможно, след като в понеделник Комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента прие предложението на българския евродепутат Ева Майдел (ЕНПБ/ГЕРБ).

Така, ако в момента българските банки вземат между 30 и 50 лв. за превод на 10 евро в чужда финансова институция, вече ще могат да налагат такса от само 2-3 лв., с които се приближават до сегашната най-висока такса за междубанкови преводи в България от 2.50 лв. 

"Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод. Основната ми цел, когато бях избрана за докладчик по регламента, който приехме днес, беше да премахнем бързо един истински двоен стандарт в Европа – този за банковите преводи. Банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси“, коментира Майдел след гласуването в прессъобщение до медиите.

"Целим да намалим таксите за презграничните преводи до нивата на таксите за вътрешни преводи в националната валута на една държава. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга", допълни тя.

По думите ѝ промяната ще спести на гражданите и фирмите извън еврозоната 3-4 млрд лева годишно, тъй като вече ще са равнопоставени на страните, използващи еврото. За малкия бизнес това ще е глътка въздух, защото за онези от тях, които работят с чужди партньори тези такси са сериозен разход, посочва Майдел.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги. Предстоят преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, състоящ се от държавите-членки, за достигане на обща позиция.

Очаква се регламентът да влезе в сила в началото на 2019 г. и да облекчи финансово 150 млн. европейци извън еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?