Банов готов да работи с движението за реформи в културата, но не приема критиките му

Боил Банов, сн. БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов участва в първата среща на Движение "Реформи в културата" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Той е изразил готовност ведомството да работи в партньорство с организацията.

Министър Банов не се е съгласил с голяма част от критиките на културолога проф. Александър Кьосев.

"Нямам самочувствие на човек, който няма визия, надявам се на тези срещи да го доказвам. В рамките на 10 дни тръгват към библиотеките 1 млн. лв. за закупуване на книги. Не казвам че е много, но това не е правено от доста години", посочи министърът по отношение на твърденията на проф. Кьосев, че културни политики "просто няма", няма визия за развитие на културата, както и че има законодателен хаос в сферата.

Министърът е припомнил, че има увеличение с 0.5 млн. лв. на средствата, които Националният фонд "Култура" ще разпредели тази година за проекти. "В министерството има 6 млн. лв. за проекти, от които в предишни мандати са преразпределяни средства за други цели.

Откакто съм министър, няма един лев от парите за проекти, които да се пренасочат другаде", посочил министърът.

В отговор на въпрос на представител на Центъра за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов" министър Банов е изтъкнал, че цени работата, която се върши там и няма да позволи спирането ѝ.

Министърът е уверил, че ще съдейства за създаването на повече такива центрове.

Той е допълнил, че ще продължи да работи "Националният център за книгата" в НДК, както и Дворецът като културен център.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество