Банов обяви, че компроматът срещу него е дело на схемаджии по европроекти

"Жална ни майка, ако така ще печелят избори и така ще управляват държавата"

Банов обяви, че компроматът срещу него е дело на схемаджии по европроекти

Министърът на културата Боил Банов заяви, че компроматът срещу него е дело на схемаджии по европроекти, които от години са го изнудвали.

В сряда говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева разпространи тайно направени записи. На тяхна основа Йончева твърди, че Банов е ощетил държавата с поне 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнила реконструкцията на  Ларгото в София е трябвало да бъде санкционирана от държавата заради забавяне на изпълнението на проекта с 33 дни.

Прокуратурата започна разследване по случая.

"Много хора знаят, че съм бил рекетиран дълго време, това е организирана престъпна група, това са схемаджии,този Ангел и други такива. Този човек от години всичко записва и вероятно притежава огромна колекция от записи и рекетира. Същото се случва и в министерство на образованието, където той работи сега", каза Боил Банов пред Нова телевизия.

Той описа и схемата на работа на Ангел Ангелов и Иво Костов така:

"Тези хора са схемаджии и изнудвачи! … Един работи вътре в администрацията, други – отвън. И така се печелят проекти."

Банов обясни, че Ангел Ангелов работи "отвътре" в държавната администрация. В момента е на работа в оперативна програма "Наука и образование", а преди това е работил в Министерството на културата, откъдето е отстранен заради нарушения. Ангелов отрича тези обвинения и се закани да съди Банов.

Другият – Иво Костов работи отвън, като осигурява проектите, с които се кандидатства, каза Банов. Посочи, че Ангелов и Костов са посредниците, които правят европроектите на фондации, общини, фирми. Даде пример с "кух проект" на Силистра, в който участват областната администрация и Румъния по програмата за трасгранично сътрудничество. Финансиране им е било отказано. И започва изнудването през трети лица.

"Въпросните хора в момента действали в Министерството на образованието. При мен действат през трети лица. Изпращат ги, за да ми кажат, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията", каза Боил Банов.

Той нарече натискът върху него "перманентен". Не стана ясно защо не е подал оплакване в полицията и прокуратурата. Уточни обаче, че доколкото знае, шефът на оперативна програма "Наука и образование" е подал такъв сигнал срещу Ангелов до органите, след като през декември го е хванал в схема.  

Боил Банов е категоричен, че разпространените от БСП три записа са "подправени", "нагласени тенденциозено" и "фалшифицирани". Зави още, че записът е компилация от неща, които е правил.

"Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи", каза още Боил Банов. Обеща да предаде на прокуратурата цялата информация, с която разполага по случая.

"Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държава", каза Боил Банов.

Министърът на културата твърди, че е получил подкрепа от премиера Бойко Борисов. Той му казал "да не се предава".

"Само питам на мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата. И без това го подиграваха, че баща му е министър. Сега вкъщи ли да го прибирам да учи на частно?", не скри огорчението Банов от разпространената от БСП непроверена според него информация.

Министърът на културата смята, че времето за атаката срещу него е много добре подбрано. Тя идва в момента, когато Министерството на културата купува ценния портрет на първия български княз след Освобождението – Александър Батенберг, когато има подписани договори за сътрудничество с Ермитажа и Третяковската галерия, както и за експозиция на меча на хан Кубрат в България за няколко месеца.

"БСП смятат, че са приватизирали връзките с Русия... Те това не можаха да го преживеят", каза Боил Банов.

Той категорично заяви, че проектът за Ларгото е "добре изпълнен и законосъобразен", въпреки че се случил доста трудно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?