Банов: Ще тестваме безплатно за Covid-19 на влизане в театрите и музеите

"Ние сме най-интелигентното население в Европа"

Банов: Ще тестваме безплатно за Covid-19 на влизане в театрите и музеите

Безплатни антигенни тестове на посетителите на културни събития ще започнат да се правят всеки момент, стана ясно от интервю на министъра на културата Боил Банов в петък пред БНТ. По думите му масовото тестване в театри, музеи, галерии започва експериментално и е по нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Премиерът ми е възложил експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят тези антигенни тестове, които бързо показват наличие на болестта или начално обхващане на болестта, за да има спокойствие в хората. За да се увеличи броят на тестваното население по естествен път", обясни Банов.

Тестването щяло да започне преди края на годината. "Това ще са безплатни тестове, всеки който дойде на културно мероприятие и събитие, да бъде тестван", допълни той.

"Много скоро ще започне, разработваме механизма, за да може хората спокойно да посещават културни събития, да имат самочувствие, да съществуват нормално, да потребяват култура. Ние сме най-интелигентното население в Европа", заяви Банов.

"Това е твърда задача на премиера. Той, като постави задача, когато това е свързано със здравето на хората и усещането им за живот, за нормалност, това е ключово, Така че нещата ще се случат бързо", обеща министърът на културата.

"Политики на затваряне на култура, изкуство, а и на държава, въобще не можем да разговаряме. Няма да има такова нещо!", категоричен беше министърът на културата.

"Държавата в лицето на премиера и в лицето на финансовия министър се ръководи изключително успешно в тези тежки времена. Освен това здравната система вече е подготвена, тя е сериозно подготвена да посрещне предизвикателствата на пандемията", заяви Банов.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус